• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Sute de copii au luat cu asalt, zilele trecute, clădirea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi, implicit, a Şcolii Populare de Artă. În fiecare zi a spătămânii 7 – 12 aprilie, aici s-a desfăşurat “Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” – o serie de acţiuni care să le arate copiilor din Timişoara că se poate învăţa şi altfel decât în băncile şcolii. Că învăţarea poate aduce plăcere şi chiar încântare. Mai cu seamă când ai de-a face cu arta, cu muzica, cu dansul.

Însoţiţi de educatori, învăţători şi profesori, copiii au vizitat cercurile Şcolii Populare de Artă şi au asistat nemijlocit la demonstraţiile de meşteşuguri tradiţionale (olărit, sculptură în lemn, împletit şi ţesut), care au fost organizate în sala de spectacole a celor două instituţii. De asemenea, micii vizitatori au putut admira şi expoziţiile permanente pe care le adăposteşte CCAJ Timiş.

Astfel, muni a fost ziua dedicată meşteşugurilor tradiţionale: împletituri, olărit, sculptură în lemn, ţesut. Dar a mai însemnat şi vizitarea claselor de pictură, sculptură, fotografie ş.a.m.d.

Marţi, protagonist a fost Ansamblul Profesionist “Banatul”, cu un spectacol interactiv, cu recunoaşterea instrumentelor muzicale şi a diverselor tipuri de cântece, cu dansuri din diverse zone etnofolclorice.

Miercuri au evoluat clasele de orgă electronică, canto şi teatru.

Joi a fost “Festivalul etniilor”, dedicat prezentării obiceiurilor vestimentare ale sârbilor, bulgarilor, germanilor din Banat, toate ilustrate cu cântece şi dansuri specifice, în prezentarea Ansamblului “Banatul”. Ca şi în celelalte zile precedente, sala de spectacole a Şcolii Populare de Artă a fost arhiplină.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015