• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

După nici un an de la primul album, grupul timișorean Sebastian Spanache Trio a lansat în data de 20 aprilie 2014 cel de-al doilea album oficial, intitulat “A PASHA’S ABSTINENCE”. După primele două concerte de promovare din Budapesta și Szeged, trioul format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabas, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, percuție) va susţine în această seară, 25 aprilie, un concert inedit în Timișoara, pe Podul “Eiffel” (Podul de Fier).

Acest concert aduce și o premieră națională, Sebastian Spanache Trio fiind prima trupă (de orice gen) din România care va oferi publicului un concert cu sistem “silent”, pe principiul “silent disco”, adică în căști. Evenimentul va fi limitat la 100 de participanți, iar căștile wireless vor fi puse la dispoziție de către organizatori în mod gratuit, cumpărătorilor de bilet. Startul concertului se va da la ora 20:00 fix, iar accesul la eveniment se va face începând cu ora 19.45.

Evenimentul este realizat cu sprijinul PLAI, Music Service, HDV Studio, Becherovka, Silent Dance şi PR Beta Agency.

Conceptul acestui album este redat de introducerea foarte subtilă a elementelor muzicii tradiţionale otomane în muzica celor trei muzicieni, o cultură care a influențat atât de puternic muzica tradițională românească cât și cultura românească în sine.

Proaspătul lansat album beneficiază de o sumedenie de invitați, cu renume internațional:

- Joanna Kucharczyk – vocal. Joanna locuiește în Varșovia (Polonia) și activează de multă vreme pe scena de jazz poloneză. Momentan face parte din grupul electro-acustic Private Silence și conduce propriul său cvartet – Joanna Kucharczyk Quartet – cvartet care a lansat în toamna anului trecut albumul de debut, conținând compozițiile acesteia. Joanna a câștigat anul trecut premiul pentru „Cel mai bun solist vocal” în cadrul Concursului Internațional Johnny Răducanu de la Brăila;

- Alex Simu – clarinet sopran. Născut la București, la vârsta tânără de 22 de ani, a începutul studiul la Prince Claus Conservatory in Gronigen,  Olanda. Urmând o carieră internațională, a continuat studiile la Conservatorul din Amsterdam și Manhattan School of Music în New York. 2010 albumul de debut cu Arifa “Beyond Babylon” a fost votat ca cel mai bun disc de world music produs în Olanda.

- George Dumitriu – chitara. Chitaristul băcăuan George Dumitriu, rezident în Amsterdam, a studiat arta jazz-ului în Olanda și în New York cu muzicieni recunoscuți pe plan internațional. A participat la evenimente importante, de menționat Cairo Jazz Festival, Skopje Jazz Festival, Jazzkaar Tallin (Estonia), Jazzycolors (Paris), Ljubljana Jazz Festival, 12Points Festival Dublin. Activeză ca lider al propriului trio – DUMItRIO – cu care urmează să lanseze albumul de debut – „Future Nostalgia”.

- Berti Barbera – Berti are la activ un CV foarte impresionant, fiind atât un percuționist foarte versatil cât și un vocalist de renume, colaborând cu nume proeminente din industria muzicală românească. Periodic, a scris și scrie în continuare articole cu și despre muzică pentru numeroase reviste românești de specialitate. De asemenea, a susținut multe workshop-uri și conferințe despre diferite subiecte și teme legate de muzică.

- Piesa care numește albumul – A Pasha’s Abstinence – beneficiază de un cvartet de coarde, format din: Cătălina Trincă – vioara, Otilia Marița – vioara, Iuliana Birtea – violă și Lidia Cosmin – violoncel.

* * *

Cele nouă compoziții proprii se pot asculta și descărca de pe noul site al trupei, www.sebastianspanachetrio.com. Varianta fizică a CD-ului va fi lansată prin casa de discuri Fiver House Records și poate fi achiziționată în cadrul concertelor de lansare și de promovare sau de pe siteul trio-ului și, în curând, din librăriile Cărturești și Librarium.

Turneul de promovare a noului album continuă cu următoarele concerte:

28 Aprilie: G Festival, Odorheiu – Secuiesc, un festival mic care adună nume mari din multe genuri muzicale. Evenimentul se desfășoară în cafeneaua G-Spot;

29 Aprilie: Prefață Alba Jazz Fest – Internațional Jazz Day. Evenimentul se desfășoară la Palatul Apor din Alba-Iulia.

30 Aprilie: Jazz Compas Live in Museum – Palatul “Șuțu”, București. Eveniment realizat de Revista Jazz Compas.

6 Mai: Student Jazz Fest – Tîrgu-Mureș, unde Sebastian Spanache Trio sunt invitați să susțină un recital după concursurile din timpul zilei, în clubul Jazz & Blues.

7 Mai: Casa Potpourri – Cluj. Potpourri este o casă destinată artelor, evenimentelor culturale și activităților de orice fel.

8 Mai: Atrium Classic Café . Una dintre cele mai frumoase cafenele și club cu concerte de jazz, Atrium Classic Café se află în Casa Luxemburg din superba “Piaţa Mică”, lângă Podul Minciunilor, Sibiu.

Alte concerte vor fi anunțate în curând, pe siteul oficial și pe pagina de facebook a grupului timișorean. În toamna acestui an, Sebastian Spanache Trio va susține un turneu european de promovare a noului disc, cu concerte în cluburi de renume pentru scena de jazz din Europa.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015