• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Trei lovituri de gong au anunțat, sâmbătă seara, deschiderea Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara. A fost inaugurată “expoziția pe pardoseală” cu tema “Trecutul regăsit”, iar primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost “Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica.

Rolul de a bate gongul i-a revenit directorului Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, actorul Balázs Attila, care, prefațând o săptămână plină de evenimente artistice excepționale, a declarat: “În lumea teatrală a regiunii a devenit de acum o tradiţie să se măsoare la Timişoara, la sfârşitul lunii mai, în această întâlnire. Subliniez caracterul de întâlnire, pentru că noi nu suntem în competiţie, noi, maghiari, români, germani, sârbi, ci ne întâlnim, cu nostalgii despre trecut, construind viitorul. Tema festivalului din acest an este trecutul, prelucrarea trecutului, în jurul acestei  provocări se grupează spectacolele”.

Alături de directorul Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, la ceremonie s-au aflat lyi Lőrinc, consulul Ungariei, Vesna Kolinovic, consulul Serbiei, și deputatul Slavomir Gvozdenovic, lider al comunității sârbe din România. „Știm că lumea este o scenă, iar dacă lumea este la fel ca scena deschisă tuturor acestor teatre, aici, la Teatrul Maghiar din Timișoara, este o lume foarte frumoasă, în care suntem norocoși să trăim”, a susținut consulul Sályi Lőrinc.Este impresionant că Teatrul Maghiar din Timișoara este gazda teatrelor din această parte a Europei, aș îndrăzni să spun, cea mai bună parte a Europei. Este un semn că știm să dialogăm și ne respectăm între noi”, a subliniat Slavomir Gvozdenovic. Și consulul Serbiei, Vesna Kolinovic, a apreciatcu entuziasm, această întâlnire a teatrelor, culturilor, istoriei comune și oamenilor” din Euroregiune.

A fost inaugurată „expoziția pe pardoseală” cu tema Trecutul regăsit”, realizată de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest. La vernisaj au fost decernate și premiile concursului de creație pentru această expoziție. Laureați sunt Szabo Kinga, Alina Crețu și Cecilia Hausmann.

Primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica.Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat”, susține regizorul.

Festivalul Euroregional TESZT se desfășoară în perioada 24-31 mai 2014 și reunește la Timișoare producțiile a 15 teatre și companii de spectacol din România, Ungaria și Serbia.

Iată programul festivalul în următoarele două zile:

Duminică, 25 mai

– ora 14, în Foaierul Teatrului Maghiar, lansarea cărții „Drumuri transfrontaliere

- ora 16, Sala 2 TNT, spectacolul „A fost odată la Timișoara” de Peter Kerek, producție a Teatrului Național Timișoara.

- ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, spectacolul „Roșu”, de Brestyánszky B., regia Máte Gábor, coproducție Teatrul Katona Jozsef Budapesta (Hu) & Teatrul Popular din Subotica (Srb).

- ora 21, Sala Studio, „Regina frumuseții din Leenane”, de Martin McDonagh, regia Upor Lászlo, producție a Teatrului Maghiar Timișoara.

- ora 24, în Atelierul de pictură al Teatrului Maghiar, spectacolul „Stăteam întinși pe pat”, de Daniil Harms, regia Ovidiu Mihăiță, producție a Teatrului Auăleu.

Luni, 26 mai

- ora 17, sala Studio, spectacolul „Europa, Europa”, de Howard Baker, regia Koltai M. Gábor, Teatrul Studio K Budapesta

- ora 21, Sala Mare, „Ținuturile joase”, de Herta Muller, regia Nicky Wolcz, Teatrul German de Stat Timișoara

- ora 24, sala Studio, Concertul de la miezul nopții, Cári Tibor: Muzica Teatrului.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015