• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Trei lovituri de gong au anunțat, sâmbătă seara, deschiderea Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara. A fost inaugurată “expoziția pe pardoseală” cu tema “Trecutul regăsit”, iar primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost “Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica.

Rolul de a bate gongul i-a revenit directorului Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, actorul Balázs Attila, care, prefațând o săptămână plină de evenimente artistice excepționale, a declarat: “În lumea teatrală a regiunii a devenit de acum o tradiţie să se măsoare la Timişoara, la sfârşitul lunii mai, în această întâlnire. Subliniez caracterul de întâlnire, pentru că noi nu suntem în competiţie, noi, maghiari, români, germani, sârbi, ci ne întâlnim, cu nostalgii despre trecut, construind viitorul. Tema festivalului din acest an este trecutul, prelucrarea trecutului, în jurul acestei  provocări se grupează spectacolele”.

Alături de directorul Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, la ceremonie s-au aflat lyi Lőrinc, consulul Ungariei, Vesna Kolinovic, consulul Serbiei, și deputatul Slavomir Gvozdenovic, lider al comunității sârbe din România. „Știm că lumea este o scenă, iar dacă lumea este la fel ca scena deschisă tuturor acestor teatre, aici, la Teatrul Maghiar din Timișoara, este o lume foarte frumoasă, în care suntem norocoși să trăim”, a susținut consulul Sályi Lőrinc.Este impresionant că Teatrul Maghiar din Timișoara este gazda teatrelor din această parte a Europei, aș îndrăzni să spun, cea mai bună parte a Europei. Este un semn că știm să dialogăm și ne respectăm între noi”, a subliniat Slavomir Gvozdenovic. Și consulul Serbiei, Vesna Kolinovic, a apreciatcu entuziasm, această întâlnire a teatrelor, culturilor, istoriei comune și oamenilor” din Euroregiune.

A fost inaugurată „expoziția pe pardoseală” cu tema Trecutul regăsit”, realizată de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest. La vernisaj au fost decernate și premiile concursului de creație pentru această expoziție. Laureați sunt Szabo Kinga, Alina Crețu și Cecilia Hausmann.

Primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica.Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat”, susține regizorul.

Festivalul Euroregional TESZT se desfășoară în perioada 24-31 mai 2014 și reunește la Timișoare producțiile a 15 teatre și companii de spectacol din România, Ungaria și Serbia.

Iată programul festivalul în următoarele două zile:

Duminică, 25 mai

– ora 14, în Foaierul Teatrului Maghiar, lansarea cărții „Drumuri transfrontaliere

- ora 16, Sala 2 TNT, spectacolul „A fost odată la Timișoara” de Peter Kerek, producție a Teatrului Național Timișoara.

- ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, spectacolul „Roșu”, de Brestyánszky B., regia Máte Gábor, coproducție Teatrul Katona Jozsef Budapesta (Hu) & Teatrul Popular din Subotica (Srb).

- ora 21, Sala Studio, „Regina frumuseții din Leenane”, de Martin McDonagh, regia Upor Lászlo, producție a Teatrului Maghiar Timișoara.

- ora 24, în Atelierul de pictură al Teatrului Maghiar, spectacolul „Stăteam întinși pe pat”, de Daniil Harms, regia Ovidiu Mihăiță, producție a Teatrului Auăleu.

Luni, 26 mai

- ora 17, sala Studio, spectacolul „Europa, Europa”, de Howard Baker, regia Koltai M. Gábor, Teatrul Studio K Budapesta

- ora 21, Sala Mare, „Ținuturile joase”, de Herta Muller, regia Nicky Wolcz, Teatrul German de Stat Timișoara

- ora 24, sala Studio, Concertul de la miezul nopții, Cári Tibor: Muzica Teatrului.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 1-15 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015