• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

În perioada 27 – 29 iunie 2014, scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj va găzdui o nouă ediţie a uneia dintre cele mai prestigioase manifestări culturale din vestul ţării. Vorbim despre Festivalul Coral Internaţional „Ion Vidu”, ajuns în acest an la cea de a XXI-a ediţie. Intrarea va fi liberă la toate manifestările.

De-a lungul celor douăzeci de ediţii desfăşurate până în prezent, sărbătoarea lugojeană a cântului coral s-a bucurat de prezenţa a numeroase şi valoroase corale din Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Japonia şi România. Festivalul se va bucura şi de această dată de o bogată reprezentare internaţională, dar şi românească, pe scena teatrului lugojan urmând a urca formaţii corale din Grecia, Italia, Serbia şi România. Astfel, în Gala de sâmbătă, 28 iunie, de la ora 18, vor concerta Corul “REA” din Assos (Grecia), Corul “Oltrepiave” din Vigo di Cadore (Italia), Corul Bărbătesc al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia – Vârşeţ (Serbia), precum şi Corala „Leon Băncilă” a Centrului „Fălticeni Cultural” din Fălticeni, Corul „Lira 2010” al Primăriei municipiului Reşiţa şi Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj.

Duminică, 29 iunie, de la ora 12, în lăcaşuri de cult din municipiul de pe Timiş, formaţiile invitate din străinătate vor prezenta concerte religioase tuturor lugojenilor aflaţi în biserici.

Festivalul Coral Internaţional „Ion Vidu” va fi prefaţat vineri, 27 iunie, de o zi dedicată marelui muzician român George Enescu, cel care a concertat de zece ori în perioada 1912 – 1943 la Lugoj. Manifestările vor cuprinde un simpozion, o expoziţie documentară şi un concert-medalion George Enescu.

Astfel, de la ora 17.30, în Sala de consiliu a teatrului lugojean, va avea loc un simpozion şi o expoziţie documentară, la care vor fi prezenţi invitaţi de prestigiu din domeniul muzical, printre care prof. univ. dr. Ştefana-Graţiela Negruţiu, prodecan al Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, prof. univ. dr. Dumitru Jompan. Manifestarea va fi moderată de prof. dr. Constantin Tufan Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iniţiatorul şi organizatorul evenimentului enescian ajuns la a doua ediţie. De la ora 19, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” va avea loc un Concert-medalion „George Enescu”, în cadrul căruia vor putea fi audiate opusuri interpretate de Francesca Moldovan (vioară, Facultatea de Muzică Timişoara), Amalia-Ştefania Lina (pian, Facultatea de Muzică Timişoara), Bianca Pomparău (vioară, Facultatea de Muzică Timişoara), Cristina Zgriban (pian, Facultatea de Muzică Timişoara), Alexandru Reisz (pian, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), Raluca Miclăuş (pian, Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj), Georgiana Stăncioni (vioară, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara), Simona Musteţiu  (pian, Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara) şi Dumitru Palagniuc (flaut, Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj), cu participarea extraordinară a maeştrilor conf. univ. dr. Sorin Dogariu (pian, Facultatea de Muzică din Timişoara) şi lector univ. dr. Dan Patacă (bariton, Opera Naţională Română Timişoara).

“Smart Cities” – tema Street Delivery din acest an

Street Delivery, evenimentul care deschide strada pentru oameni şi o închide pentru maşini, ajunge la ediţia a XII-a în Timişoara.

Cinema în aer liber şi comedii franţuzeşti la Grădina de vară Capitol

Comediile franțuzești vor anima din nou, timp de trei seri, locaţia bine cunoscută din Timişoara: Grădina de vară Capitol.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015