• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Muzica este sărbătorită în fiecare an în 21 iunie, de ziua solstiţiului de vară. În ultimele trei decenii, Fête de la musique/Sărbătoarea muzicii – una dintre cele mai mari manifestări culturale franceze – a făcut înconjurul lumii fiind organizată în prezent în peste 100 de țări din toată lumea. Timişoara se numără şi în acest an printre ele.

Institutul francez din Timişoara va sărbători muzica împreună cu LUCIAN NAGY & THE BALKUMBA TRIBE din România (musique du monde/muzica lumii) și D’JAYAN din Mulhouse, Franţa (chanson française). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 iunie, cu începere de la ora 20, în frumoasa și primitoarea grădină a institutului (bd. C. D. Loga nr. 46). Programul va începe la ora 20.00, când vor urca pe scenă Balkumba Tribe, urmaţi de grupul francez D’Jayan, de la ora 21.30.

Intrarea este liberă.

* * *

BALKUMBA TRIBE (România) a fost fondat de către muzicianul Lucian Nagy și prezintă o fuziune muzicală între cultura afro-latin & balkan, iar ca stil muzical se poate încadra în sfera de “World – Music”. Repertoriul grupului constă în compoziţii proprii în care se pot simţi influenţe de afro-latin, balkan-music, jazz, funk.

Lucian Nagy – saxophones, kaval, flute (România)

Stefan Olariu – trumpet (România)

Ivan Aleksijevic – piano, synth (Serbia)

Johann Berby – bass (Franța)

Tavi Scurtu – drums (România)

Steve Brookfield – sound engineer (Marea Britanie)

* * *

Grupul D’JAYAN este un trio autor-compozitor-interpret originar din Valée de la Doller. Vin la Timișoara să prezinte primul lor album de cântece franțuzești intitulat „Vise Extreme”. Eva, Florina și Loran invită publicul la o călătorie într-un univers de Vise și Speranțe. Într-o lume în care totul este în derivă, D’Jayan revizitează viața aducând prin propria sensibilitate… un confort și o urmă de valori pierdute. Prin melodiile pline de sensibilitate D’JAYAN ne oferă o adevărată călătorie printre emoții, sentimente, trăiri.

Un eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Mulhouse și Primăria Timișoara.

Şcoala de vară de leadership cultural, la Universitatea de Vest

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015