• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

O cronică dansantă despre faptele istorice de acum exact 500 de ani şi despre personalitatea emblematică a lui Gheorghe Doja: e propunerea pe care Ansamblul Naţional Maghiar de Dans din Ungaria o face publicului timişorean pentru seara de 16 iulie 2014. Intitulat „Gheorghe Dozsa”, spectacolul va avea loc la Opera Națională Română din Timişoara, fiind organizat de Fundaţia Diaspora, Centrul Reformat din Timişoara şi Teatrul de Stat Csiky Gergely.

Gheorghe Doja, în maghiară Dózsa György (născut în 1470, în Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România), a fost un mic nobil secui din Transilvania, bun ofițer în războaiele antiotomane, care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari de pământ unguri din anul 1514, eveniment istoric care-i poartă numele. În urma atacului eșuat din 15 iulie 1514 asupra Cetății Timișoarei, el a fost capturat, torturat cu barbarie și executat public, pe un ”tron” înroșit în foc, la 20 iulie 1514.

Personajul Dózsa din spectacolul regizat de coregraful Zsuráfszky Zoltán este interpretat de către Novák Péter, unul din cei mai renumiţi actori ai acestui deceniu în Ungaria. Un moment unic, în care îl putem vedea pe eroul tragic Doja cântând, dansând, chiar în orașul în care a fost ucis. Dansatorii Ansamblului Naţional Maghiar de Dans din Ungaria sunt acompaniaţi de culegerile de muzică populară ale artistului Makó Péter, trupa „Csík zenekar”, care refac drumul conducătorului răscoalei ţărăneşti până la înfrângerea şi execuţia barbară ce a îngrozit Europa vremurilor sale, chiar dacă Europa de atunci fusese deja scena multor băi de sânge şi războaie.

Mesajul istoric profund este redat de regizorul Zsuráfszky Zoltán într-o viziune dinamică, plină de culoare şi chiar de umor.

***

Biletele, cu prețul de 25 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 15 lei) s-au pus în vânzare la casieria Teatrului de Stat Csiky Gergely și la sediul Fundaţiei Diaspora (str. Putna nr.7).

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015