• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

O cronică dansantă despre faptele istorice de acum exact 500 de ani şi despre personalitatea emblematică a lui Gheorghe Doja: e propunerea pe care Ansamblul Naţional Maghiar de Dans din Ungaria o face publicului timişorean pentru seara de 16 iulie 2014. Intitulat „Gheorghe Dozsa”, spectacolul va avea loc la Opera Națională Română din Timişoara, fiind organizat de Fundaţia Diaspora, Centrul Reformat din Timişoara şi Teatrul de Stat Csiky Gergely.

Gheorghe Doja, în maghiară Dózsa György (născut în 1470, în Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România), a fost un mic nobil secui din Transilvania, bun ofițer în războaiele antiotomane, care a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari de pământ unguri din anul 1514, eveniment istoric care-i poartă numele. În urma atacului eșuat din 15 iulie 1514 asupra Cetății Timișoarei, el a fost capturat, torturat cu barbarie și executat public, pe un ”tron” înroșit în foc, la 20 iulie 1514.

Personajul Dózsa din spectacolul regizat de coregraful Zsuráfszky Zoltán este interpretat de către Novák Péter, unul din cei mai renumiţi actori ai acestui deceniu în Ungaria. Un moment unic, în care îl putem vedea pe eroul tragic Doja cântând, dansând, chiar în orașul în care a fost ucis. Dansatorii Ansamblului Naţional Maghiar de Dans din Ungaria sunt acompaniaţi de culegerile de muzică populară ale artistului Makó Péter, trupa „Csík zenekar”, care refac drumul conducătorului răscoalei ţărăneşti până la înfrângerea şi execuţia barbară ce a îngrozit Europa vremurilor sale, chiar dacă Europa de atunci fusese deja scena multor băi de sânge şi războaie.

Mesajul istoric profund este redat de regizorul Zsuráfszky Zoltán într-o viziune dinamică, plină de culoare şi chiar de umor.

***

Biletele, cu prețul de 25 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 15 lei) s-au pus în vânzare la casieria Teatrului de Stat Csiky Gergely și la sediul Fundaţiei Diaspora (str. Putna nr.7).

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015