• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Premiera Teatrului Național din Timișoara, Maria de Buenos Aires, pe muzica lui Astor Piazzolla și textul lui Horacio Ferrer, este un eveniment la care se vine în doi. Apoi se dansează tango. În timpul spectacolului și după. E o nouă rețetă, plină de pasiune, care trebuie trăită la Sala 2.

Montarea Adei Lupu spune povestea Mariei de Buenos Aires ALTFEL: este pentru prima dată când opera lui Piazzolla renunță la tonurile tragediei și vorbește despre sensul pozitiv al existenței. Ada Lupu dă o interpretare nouă creației lui Piazzolla, o interpretare unică, luminoasă, făcând din acest spectacol un eveniment rar.

Premiera spectacolului – performance Maria de Buneos Aires de Astor Piazzolla are loc sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 19.00. Spectacolul se joacă cu casa închisă, dar spectatorii mai pot încă obține bilete pentru următoarele reprezentații, programate marți, 23 septembrie, respectiv duminică, 19 octombrie.

Orchestra este amplasată în capul scenei. Este Nuevo Tango – grup căruia i se alătură și alți muzicieni de excepție. Prin urmare, îi putem vedea și asculta pe binecunoscutul Alin Stoianovici la acordeon (cel care semnează și direcția muzicală a spectacolului), alături de Roxana Yvonne Coșereanu (pian), Lucian Petrila (vioară), Ionuț Dorobanțu (chitară), Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioară), Iuliana Ambăruș (violă), Andrei Șaramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas) și Radu Pieloiu (percuție). Publicul stă la mese albe de restaurant. Se servește vin aromat de Recaș și „Evian-ul” bănățean de la Perenna.

În scenă intră actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, dar și dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Teatrul Național din Timișoara are o dinamică aparte. Își permite „luxul” să jongleze cu clasici și să reinterepreteze propuneri artistice consacrate. Regizorul Ada Lupu știe că emoțiile pot schimba lumea și vrea să arate cum.

E un spectacol la care trebuie venit cu iubitul / iubita de mână. Ce poate fi mai frumos decât emoția? Este important să ne oferim ocazia de a cunoaște viața cu toate simțurile, de a ne emoționa, de a găsi într-o poveste acele lucruri care pot duce mai departe propria noastră poveste”, spune Ada Lupu.

O fashionistă are ce vedea dincolo de firul epic al poveștii: ținutele actorilor sunt semnate de un designer cunoscut, iar încălțămintea lor, așijderea. Stilistul Alina Lățan are studii de modă la Rick Owens Paris, a lucrat cu Inna, Smiley, Deepcentral, Kamelia, Vunk, și a colaborat cu reviste de profil în străinătate. Așa se face că întregul spectacol este o cascadă de culori vii care dau frâu liber imaginației. „Teatrul, în general, și în mod special colaborările cu Ada Lupu și echipa TNTm îmi oferă libertatea de a ma exprima artistic și de a crea, prin costume, lumi diferite cu un aer contemporan. Un bun produs teatral trebuie să fie la fel ca un produs vestimentar bun: adaugă frumusețe și calitate vieții noastre; el trebuie înțeles, apreciat și trebuie să vândă (să fie sold out)”, spune designerul.

Actorii din Maria de Buneos Aires dansează tango pe scenă, și o fac încălțați în pantofi speciali, „acoperiți cu aur”. Designerul timisorean Dumitru Mihăică, proprietarul Mono Shoes, spune că „Pasul este începutul în fiecare dans de tango. Picioarele și privirea… desprind dansatorii de lumea din care au venit. În acordurile tăioase și dulci deopotrivă, povestea se rescrie. Podeaua e propria lor Argentină, orașul minții în care muzica are gust de iubire, fum și patimă”.

Intensitatea acestui dans l-a inspirat pe designerul timișorean Dumitru Mihăică să creeze brand-ul My Tango Shoes by Mono, dedicat îndrăgostiților de tango.

FOTO: Adrian Pîclișan / TNTm

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015