• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Concert aniversar în Peştera Româneşti

Publicat de Pagini de Cultura 24 Octombrie 2014

Muzica lui Mozart va răsuna şi în această toamnă printre lilieci. Duminică, 26 octombrie 2014, se împlinesc trei decenii de la primul concert simfonic organizat în Peștera Românești, jubileu marcat, în mod excepţional, printr-un dublu eveniment. Ediţia aniversară din acest an propune două concerte cu acces liber la public: la ora 12 și la ora 14.

Cea de-a XXX-a ediție a speo-concertul rămas unic în România va fi susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul din Timişoara, condusă de beghetele a patru dorijori: Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Popa, dirijori ai filarmonicii timişorene, cărora li se va alătura şi maestrul Raymond Janssen din Olanda. Programul muzical pregătit de cei patru dirijori cuprinde lucrări de E. Grieg, D. Şostakovici, G. Puccini, F. Mandelssohn Bartholdy, Ch. Chaplin, Fr. Schubert şi W. A. Mozart, a cărui muzică nu a lipsit la nici unul dintre concertele din Peștera Românești din ultimele trei decenii. Soliştii concertului vor fi sopranele Alina Todea şi Bianca Mihăescu şi tenorul Mircea Şonea.

Beneficiind de la natură de o acustică deosebită, Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984, an în care Cercul Speotimiș organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Succesul de care s-a bucurat acest prim concert a făcut ca evenimentul să se repete an de an, pe scena improvizată din peșteră concertând nume sonore din arealul muzicii clasice, jazz, blues, rock sau electronice.

***

Concertul din Peştera Româneşti este organizat de Fundaţia Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara, Primăriei Tomeşti, Asociaţiei Speotimiş şi al Filarmonicii Banatul.

Sursa foto: http://www.speotimis.ro

Şcoala de vară de leadership cultural, la Universitatea de Vest

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015