• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Concert aniversar în Peştera Româneşti

Publicat de Pagini de Cultura 24 Octombrie 2014

Muzica lui Mozart va răsuna şi în această toamnă printre lilieci. Duminică, 26 octombrie 2014, se împlinesc trei decenii de la primul concert simfonic organizat în Peștera Românești, jubileu marcat, în mod excepţional, printr-un dublu eveniment. Ediţia aniversară din acest an propune două concerte cu acces liber la public: la ora 12 și la ora 14.

Cea de-a XXX-a ediție a speo-concertul rămas unic în România va fi susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul din Timişoara, condusă de beghetele a patru dorijori: Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Popa, dirijori ai filarmonicii timişorene, cărora li se va alătura şi maestrul Raymond Janssen din Olanda. Programul muzical pregătit de cei patru dirijori cuprinde lucrări de E. Grieg, D. Şostakovici, G. Puccini, F. Mandelssohn Bartholdy, Ch. Chaplin, Fr. Schubert şi W. A. Mozart, a cărui muzică nu a lipsit la nici unul dintre concertele din Peștera Românești din ultimele trei decenii. Soliştii concertului vor fi sopranele Alina Todea şi Bianca Mihăescu şi tenorul Mircea Şonea.

Beneficiind de la natură de o acustică deosebită, Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984, an în care Cercul Speotimiș organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Succesul de care s-a bucurat acest prim concert a făcut ca evenimentul să se repete an de an, pe scena improvizată din peșteră concertând nume sonore din arealul muzicii clasice, jazz, blues, rock sau electronice.

***

Concertul din Peştera Româneşti este organizat de Fundaţia Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara, Primăriei Tomeşti, Asociaţiei Speotimiş şi al Filarmonicii Banatul.

Sursa foto: http://www.speotimis.ro

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

MyFrenchFilmFestival 2018 – o lună gratuită de film francez online

Film francez oriunde v-aţi afla! Mai exact, MyFrenchFilmFestival – primul festival de film francez online.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015