• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

PREMIERĂ: Zâna Noditza leagă și dezleagă o poveste despre divorț

Publicat de Pagini de Cultura 7 Octombrie 2014

Mai există zâne? Zâne care să repare tot ce merge prost în viețile noastre? Zâne care să lege bine părinții unul de altul, ca să nu divorțeze și să rămână o familie? Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely” din Timișoara vă invită să aflați răspunsurile la aceste întrebări joi, 9 octombrie, de la ora 17, când are loc premiera spectacolului pentru copii Noditza.

Divorțul părinților – iată o temă neobișnuită pentru un spectacol de teatru de păpuși. Și totuși, divorțul este o realitate a zilelor noastre, cu toate trăirile dificil de procesat de către un copil. Noditza este un spectacol menit să vorbească copiilor, cu sinceritate și cu blândețe, într-un limbaj ludic, ușor de înțeles,  despre acest subiect delicat.

Cea mai nouă producție pentru copii a Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, din Timișoara, Noditza, a fost creată după un text original de Gimesi Dóra adaptat de Fekete Ádám, în regia lui Bereczki Csilla și cu o scenografie semnată de Miareczky Edit.

Obiectivul nostru este să vorbim deschis despre ceartă, despre incompatibilitatea dintre două persoane, despre divorţ şi despre efectele acestora asupra copiilor, prin intermediul tehnicii mixte (păpuşi şi actori pe scenă) şi a muzicii meditative, de multe ori ironice a compozitoarei Tijana Stankovic, explică regizoarea Bereczki Csilla. Cu scenografa Miareczky Edit ne-am străduit să realizăm un spaţiu multifuncțional, al cărui punct de pornire este mediul urban-muncitoresc şi terenul de joacă. În ceea ce priveşte păpuşile, am folosit bunraku, o tehnică tradițională japoneză de teatru de păpuși, precum și tehnica obiectelor animate, iar în privinţa costumelor, am încercat să evidențiem contrastul dintre oameni şi zâne, adaugă regizoarea.

Personajul central, zâna Noditza, îmbină însuşirile lui Huckleberry Finn, ale lui Alice, cea din Țara Minunilor şi ale clovnului versat. Iar ea vă asigură că mai există zâne și în lumea noastră grăbită. Zâne în bucătărie, zâne-măseluță importate, zâne bune, zâne cu șapte capete, zâne care merg cu tramvaiul și multe alte zâne – dar Noditza-i numai una. Iar de ea suntem toți “legați”. Ea leagă și strânge nodurile ce leagă om de om, inimă de inimă, fiicele de fiii de împărați din povești, mamele de tați. Și odată ce Noditza leagă ceva, e legat bine de tot.

Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu traducere simultană (în căști) în limba română.

Şcoala de vară de leadership cultural, la Universitatea de Vest

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul programului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Vara începe cu Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique!

La Timișoara prelungim sărbătoarea cu încă o zi pentru a pune în valoare tineri artiști pe scena muzicală franceză și românească.

Cântecele aerului – al doilea modul al Atelierului IDENTITATE

Cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate este programat în perioada 2-6 iulie 2018. Data-limită pentru înscrieri este 28 iunie.

FOTOGRAFIE: În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziţia ne aruncă înapoi în Parisul manifestaţiilor studenţeşti.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015