• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

PREMIERĂ: Zâna Noditza leagă și dezleagă o poveste despre divorț

Publicat de Pagini de Cultura 7 Octombrie 2014

Mai există zâne? Zâne care să repare tot ce merge prost în viețile noastre? Zâne care să lege bine părinții unul de altul, ca să nu divorțeze și să rămână o familie? Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely” din Timișoara vă invită să aflați răspunsurile la aceste întrebări joi, 9 octombrie, de la ora 17, când are loc premiera spectacolului pentru copii Noditza.

Divorțul părinților – iată o temă neobișnuită pentru un spectacol de teatru de păpuși. Și totuși, divorțul este o realitate a zilelor noastre, cu toate trăirile dificil de procesat de către un copil. Noditza este un spectacol menit să vorbească copiilor, cu sinceritate și cu blândețe, într-un limbaj ludic, ușor de înțeles,  despre acest subiect delicat.

Cea mai nouă producție pentru copii a Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, din Timișoara, Noditza, a fost creată după un text original de Gimesi Dóra adaptat de Fekete Ádám, în regia lui Bereczki Csilla și cu o scenografie semnată de Miareczky Edit.

Obiectivul nostru este să vorbim deschis despre ceartă, despre incompatibilitatea dintre două persoane, despre divorţ şi despre efectele acestora asupra copiilor, prin intermediul tehnicii mixte (păpuşi şi actori pe scenă) şi a muzicii meditative, de multe ori ironice a compozitoarei Tijana Stankovic, explică regizoarea Bereczki Csilla. Cu scenografa Miareczky Edit ne-am străduit să realizăm un spaţiu multifuncțional, al cărui punct de pornire este mediul urban-muncitoresc şi terenul de joacă. În ceea ce priveşte păpuşile, am folosit bunraku, o tehnică tradițională japoneză de teatru de păpuși, precum și tehnica obiectelor animate, iar în privinţa costumelor, am încercat să evidențiem contrastul dintre oameni şi zâne, adaugă regizoarea.

Personajul central, zâna Noditza, îmbină însuşirile lui Huckleberry Finn, ale lui Alice, cea din Țara Minunilor şi ale clovnului versat. Iar ea vă asigură că mai există zâne și în lumea noastră grăbită. Zâne în bucătărie, zâne-măseluță importate, zâne bune, zâne cu șapte capete, zâne care merg cu tramvaiul și multe alte zâne – dar Noditza-i numai una. Iar de ea suntem toți “legați”. Ea leagă și strânge nodurile ce leagă om de om, inimă de inimă, fiicele de fiii de împărați din povești, mamele de tați. Și odată ce Noditza leagă ceva, e legat bine de tot.

Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu traducere simultană (în căști) în limba română.

„Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan – prima premieră a stagiunii 2018-2019, la TNTm

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu umor.

Spectacol de colinde și obiceiuri de Crăciun alături de Ansamblul Profesionist Banatul

Nume importante ale muzicii populare vor aduce spiritul curat al Crăciunului de altădată prin cântece și dansuri, la Casa Studenților.

Din Banat în toată țara, spectacol dedicat Centenarului

Îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, din inima Ardealului, este invitatul special al evenimentului.

Patru generaţii Mattis-Teutsch, în expoziţie la Muzeul de Artă

Expoziţia aduce în faţa publicului picturi, sculpturi, animaţii 3D şi instalaţii aparţinând familiei artistului Mattis-Teutsch.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015