• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Premieră în miresme de cafea, în regia lui Silviu Purcărete

Publicat de Pagini de Cultura 7 Noiembrie 2014

Două trupe de teatru reunite, 36 actori, 44 scaune, 12 mese, 20 de saci de cafea, zeci de litri de cafea, două luni intense de repetiții. Un spectacol în premieră, o colaborare în premieră, un joc în lumea visurilor, în mireasmă de cafea. Toate sub un nume: Moliendo café, în regia unui regizor-etalon, Silviu Purcărete.

Cea dintâi reprezentație a spectacolului Moliendo café coproducție a Teatrului German de Stat și a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara va vedea luminile rampei sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 20:30, la Sala Mare a celor două teatre (str. Alba Iulia, nr. 2).

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica de compozitorul Vasile Șirli. Distribuția îi reunește pe aproape toți actorii celor două teatre. Întregul spectacol gravitează în jurul temei cafelei: Cafeaua, ca și teatrul, sunt două gratuități absolute și indispensabile – adică nu folosesc la nimic, dar toată lumea le folosește. Cafeaua este extrema gratuitate, consideră regizorul Silviu Purcărete.

Și totuși, cum reunești două trupe de teatru, una maghiară și una germană, sub o singură baghetă regizorală? Cheia găsită de către Silviu Purcărete, invitat să lucreze la această coproducție în premieră, a fost aceea a jocului actoricesc readus la esență: improvizația de mare clasă. Punctul de plecare a fost un workshop extins, cu exerciții de improvizație care au implicat echipele ambelor teatre. Inspirați de vasta putere evocatoare a cafelei, actorii înșiși au creat o lume care există exclusiv prin și pentru savoarea acestei licori. Din aceasta cauză, întreaga distribuție a acestui spectacol este considerată creatoare colectivă a acestei producții inedite. Mai mult decât atât, spectacolul Moliendo café are și propria lui limbă, un idiom inventat, dar inteligibil pentru oricine.

„Moliendo café” este o premieră din multe puncte de vedere, fiind prima colaborare cu Silviu Purcărete și prima coproducție cu Teatrul Maghiar, explică Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timișoara. E un spectacol ce transcende barierele lingvistice și culturale, având la bază cele peste 100 de improvizații propuse de cei peste 35 de actori în lunile de repetiție, improvizații orchestrate și armonizate de Silviu Purcărete, completează acesta.

Am construit împreună un spectacol al contrastelor, apreciază Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. „Moliendo café” cuprinde totul și nimicul, e o producție care conține tot ce e necesar, dar din care putem să ne lipsim de orice. Până și decorul – extrem de elementar – acoperă totul, dar, de fapt, este nevăzut, ca și inexistent. Cât despre textul de care are nevoie orice spectacol, noi avem doar un pre-text: pretextul de a ne exprima pasiunea pentru arta improvizației. Și pentru cafea, desigur.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

MyFrenchFilmFestival 2018 – o lună gratuită de film francez online

Film francez oriunde v-aţi afla! Mai exact, MyFrenchFilmFestival – primul festival de film francez online.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015