• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

A început FEST – FDR. Ne vedem la teatru!

Publicat de Pagini de Cultura 16 Aprilie 2015

Miercuri, 15 aprilie, pe scena Teatrului Național din Timișoara, s-a dat startul celei de a XX-a ediții a FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești). Anul acesta, organizatorii ne invită să trăim frumos împreună, să învăţăm să trăim împreună, civilizat.

Dramaturgia românească s-a dezvoltat și a ajuns într-un punct în care spectacolul de teatru contemporan privește cu maximă atenție textul românesc. Anul acesta, ediția se concentrează puternic pe ceea ce înseamnă individualitate. Am pus reflectorul mult mai atent decât, poate, am făcut-o până acum. Întocându-mă la Art of Ageing, la ”arta de a îmbătrâni”, vă propunem să căutăm arta de  a trăi împreună, de a învăța să trăim împreună, civilizat”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Între 15 și 22 aprilie și apoi între 6-13 iunie, FEST – FDR plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod. Rolul selecționerului festivalului a fost acela de a aduce la Timișoara cele mai bune creații, în cazul FDR, pe texte românești, fie clasice, fie contemporane. Intenția mea este ca, urmărind ce se întâmplă în alte zone din România, să încerc să fac o imagine mozaicată, un puzzle de direcții, de teme, de preocupări, astfel încât dumneavoastră să vedeți încotro se duc individualitățile, încotro se duce dramaturgia. Eu cred, și este concluzia acestui an, și a anului precedent, că poate nu avem direcții în ceea ce privește dramaturgia, dar sigur avem personalități, persoane care știu să scrie, și al căror condei e foarte puternic. Avem regizori care sunt preocupați de dramaturgia românească, avem actori care joacă cu plăcere și, o concluzie a acestui an, avem teatre de stat care se apleacă din ce în ce mai mut către dramaturgia contemporană care, poate, acum câțiva ani, era puțin marginală, a precizat teatrologul Oana Borș, selecționerul festivalului.

Secțiunea FDR s-a deschis, în Sala Mare a Teatrului Național, cu spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu. A urmat, la Sala 2, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București).

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.

Mai multe informații despre spectacolele FEST – FDR puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

FEST –FDR este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timişoara.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015