• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

După spectacolele sale „Cântăreața cheală“ și „Nunta micilor burghezi“, regizorul Alexandru Dabija se află pentru a treia oară pe afișul unei premiere a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST): „Bremen” de Peca Ștefan. Spectacolul va vedea luminile rampei în premieră absolută duminică, 10 mai 2015, la ora 19.30, iar următoarea reprezentație este programată pentru luni, 11 mai 2015, de la aceeaşi oră.

Reprezentațiile se joacă în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română.

„Bremen” – care are la bază motive din celebrul basm „Muzicanții din Bremen” de Frații Grimm – este un spectacol interactiv, ilustrat sonor de muzica Adei Milea. Textul pornește de la premisa că muzicanții din Bremen nu ar fi ajuns niciodată la Bremen, ci s-ar fi oprit, în drumul lor, la clinica de regenerare „Muzak”, unde muzica lor este folosită pentru terapia de regenerare celulară. Se celebrează acum zece ani de când Cocoș, Măgar, Dulău și Mâță s-au stabilit la Muzak, iar cu acest prilej asistenții pregătesc o aniversare la care sunt invitate și personalități ale administrației orașului Bremen.

Distribuția este alcătuită din actorii Boris Gaza, Radu Vulpe, Olga Török, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Ioana Iacob, Daniela Török, Oana Vidoni, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Harald Weisz, Radu Brănici și Dana Borteanu. Decorul și costumele sunt creația Ioanei Popescu, iar mișcarea scenică este semnată de Florin Fieroiu.

Peca Ștefan este una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia contemporană românească. A urmat cursuri de scriere dramatică la New York University și a fost unul dintre rezidenții programului internațional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra. Textele lui au fost prezentate în România, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Austria, Elveția, Franța și Rusia.

Alexandru Dabija a regizat spectacole în cele mai importante teatre din România, montând atât texte clasice, cât şi dramaturgie contemporană, românească şi universală. A fost nominalizat de multiple ori la Premiile UNITER, câștigând două astfel de premii pentru cea mai bună regie. În 2008, Dabija a fost distins cu Premiul Național pentru Artă, categoria Artele spectacolului, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor.

Alexandru Dabija a colaborat la realizarea mai multor spectacole cu actrița și compozitoarea Ada Milea, care, la rândul ei, este cunoscută publicului din România, în special pentru albumele compuse pe baza unor opere literare celebre: Apolodor după „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum sau „Nasul” după N.V. Gogol.

Zilele Culturii Spaniole, pentru a patra oară la Timişoara

A patra ediţie a Zilelor Culturii Spaniole se va desfăsura la Timişoara în perioada 28 februarie – 14 martie 2018.

Teatrul Maghiar se pregăteşte pentru o nouă premieră: „Dansând în noapte”

A patra premieră din stagiunea 2017/2018, va fi un musical bazat pe filmul renumitului regizor Lars von Trier, „Dansând în noapte”.

Un maestru al realismului fantastic la Muzeul de Artă Timişoara

Curatorii expoziţiei propun publicului Muzeului de Artă Timişoara un parcurs prin vasta operă a lui Tudor Banuş.

EXPOZIŢIE-EVENIMENT: Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei

Până pe 25 februarie 2018, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia şi Micene.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015