• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

De la archebuze medievale și shishane otomane, până la pistoale de duel și puști de vânătoare – toate aceste piese și multe altele sunt prezentate la Bastionul Theresia într-o expoziţie eveniment organizată de Muzeul Banatului în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat”. Publicul timişorean are, astfel, ocazia unică de a viziona aproape întreagul arsenal de arme de foc al Muzeului Banatului.

Vor fi expuse în premieră archebuze medievale, shishane otomane, splendide puşti de vânătoare, pistoale de tipul celor folosite de Mărgelatu, precum şi piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spaţiului bănăţean – pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina, „piperniţa” juristului timişorean Gozsdu Elek şi una din puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia.

Colecţia de arme a Muzeului Banatului este una foarte bogată şi valoroasă, iar la cinci ani de la realizarea expoziţiei dedicate armelor albe a fost de datoria noastră să expunem şi armele de foc, în contextul în care o mare parte dintre acestea au fost restaurate în ultimii ani. Având în vedere faptul că doar o parte din aceste piese au fost prezentate în trecut în expoziţia de bază a muzeului, considerăm că este o ocazie unică pentru publicul timişorean să vadă într-o singură expoziţie aproape întregul arsenal al muzeului”, a precizat organizatorul expoziţiei, muzeograful Zoran Marcov.

Vizitatorii vor mai putea admira pistoale de duel din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene, pradă de război din anul 1878, după pacificarea Bosniei, şi diverse arme militare din secolele XVIII-XIX.

Armele de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale vor fi prezentate în cadrul expoziţiei prin amabilitatea Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi a Cercului Militar Timişoara.

La capitolul curiozităţi, vor fi expuse, printre altele, puşca-tromblon din secolul al XVIII-lea, o armă mixtă germană din secolul al XIX-lea şi mai multe „piperniţe” de la mijlocul aceluiaşi secol.

O categorie aparte de piese va fi reprezentată de cele cu aer comprimat care, chiar dacă nu fac parte din grupul armelor de foc, merită expuse datorită complexităţii constructive. Muzeul Banatului deţine în colecţia sa o puşcă cu aer comprimat sistem Girandoni, de la începutul secolului al XVIII-lea.

Expoziția „Arme de foc din colecţia Muzeului Banatului Timişoara” va fi deschisă publicului până pe 27 septembrie 2015, la Bastionul Theresia (str. Martin Luther nr. 4).

Evenimentul este organizat de Muzeul Banatului Timişoara în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Sursa foto: www.facebook.com/MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

“Ordinea de zi”, cea mai dezbătută carte francofonă a anului, va fi lansată oficial la București, Timișoara și Iași.

Migraţia, în dezbatere la Timişoara. UVT găzduieşte Conferinţa RoMig

Conferinţa RoMig se va desfăşura în acest an la Timişoara, în perioada 11-12 septembrie, fiind găzduită de UVT.

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Filmul regizat de Paul Negoescu va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema!

Cântecele aerului, cel de-al doilea modul al Atelierului Identitate

Luna iulie reuneşte din nou la Teatrul Naţional oameni preocupaţi de recuperarea prin muzică a trecutului.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015