• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

O nouă pagină web dedicate implicării civice (prin cultură)

Publicat de Pagini de Cultura 23 Septembrie 2015

Proiectul Say It Now! / Spune Acum! aduce în prim-plan o nouă pagină web dedicată  implicării civice și comunitare prin cultură. www.sayitnow.ro detaliază proiectul creat şi implementat de Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) în parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, proiect care implică în mod direct teatrul în procesul de formare a tinerilor, încurajându-le creativitatea şi abilităţile de comunicare prin modalităţi specifice artei teatrale.

Totodată, arată reprezentanţii TNTm, Say It Now! / Spune Acum! nu este doar un simplu proiect de formare a tinerilor ci unul care favorizează comunicarea între generaţii, sensibilizând comunitatea la câteva dintre subiectele stringente ale adolescenţei şi nu numai: toleranţa, violenţa, abandonul etc. „Cel mai important lucru pe care l-am învăţat aici este cum să transpunem în realitate ceea ce gândim cu adevărat”, spune unul din adolescenţii participanţi în proiect.

În luna aprilie, 30 de elevi de la liceele timişorene (Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, de la Liceul „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” şi Colegiul Naţional Bănăţean) au participat la un workshop susţinut de regizorul şi pedagogul norvegian Marcelino Martin Valiente, căruia i s-au alăturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea şi Bogdan Spiridon, câştigători ai castingului desfăşurat la Teatrul Naţional. Timp de 5 zile, împreună, folosind situaţii teatrale, tinerii au descoperit noi modalităţi de a exprima subiecte considerate de tabu de către tineri în contextul şcolar şi familial.

Sunt la vârsta în care îşi caută ustensilele de comunicare. Foarte mulţi dintre ei vor să se spună anumite lucruri, dar nu ştiu cum. Poveştile lor, cu care am lucrat, au fost destul de puternice şi de intime. Au avut nevoie de foarte mult curaj să le exteriorizeze. Au fost adolescenţi din toate păturile sociale, dar toţi au fost foarte deschişi. Deci, cumva, poate că problema nu e la ei. Noi, adulţii, noi trebuie să găsim ustensilele alea pentru a ajunge la ei, să-i facem să se deschidă, şi asta a fost workshop-ul. Nu e că nu vor să facă pasul, dar nu le întinde nimeni o mână, afirmă actorul Flavius Retea, participant la workshop. Cred că e foarte important să ştii să-ţi exprimi gândurile, să te faci înţeles. E important să fie ascultaţi şi înţeleşi, ajutaţi dacă este cazul, dar în primul rând înţeleşi”.

Interacţiunea continuă şi pe pagina de Facebook dedicată proiectului Say It Now! / Spune Acum!, şi, nu în ultimul rând, în sala de repetiţii unde, plecând de la rezultatele workshop-ului, se conturează un nou spectacol al Teatrului Naţional, în regia lui Marcelino Martin Valiente, cu Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon şi Colin Buzoianu în distribuţie.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015