• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Timp de o lună, Timişoara se va transforma într-o veritabilă galerie de artă contemporană. Peste 100 de artişti îşi vor expune lucrările în 17 locaţii diferite din oraşul de pe Bega, cu ocazia primei ediţii a bienalei Art Encounters. Intitulat Aparenţă şi Esenţă, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher şi Nathalie Hoyos, Berlin, şi se va desfăşura în perioada 3-31 octombrie 2015.

Evenimentul e conceput ca un dialog între arta contemporană românească şi contextul internaţional actual, dialog facilitat de un număr de artişti români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât şi în străinătate (Horea Bernea, Ştefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaş, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar şi de artişti străini care fac referire la spaţiul românesc în opera lor (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).

Pentru prima dată în contextul românesc se contruieşte un dialog curatorial între diferite generaţii de artişti români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în ţară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu),  fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – şi continuând cu cei care s-au afirmat în  anii ‘90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeş, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor).

De asemenea, Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reuneşte oraşul Timişoara şi Arad. Prezenţa Art Encounters în Arad este reprezentată prin patru expoziţii, în trei locaţii: fabrica TEBA, Atrium Mall Arad şi Muzeul de Artă. În oraşul de pe Bega, artiştii îşi vor vor expune lucrările în 17 locaţii diferite, cum ar fi Muzeul de Artă, Memorialul Revoluţiei,  Sinagoga din Cetate, Halele Timco  sau Cazarma U, unde 12 galerii de artă contemporană vor prezenta mici expoziţii.

Diferitele expoziţii oferă publicului o perspectivă coerentă, prin juxtapunerea unor lucrări create anterior, văzute doar de un public mic, cu lucrări noi. Un număr de 30 de lucrări au fost create special pentru acest eveniment.

Totodată, Programul Art Encounters va cuprinde şi numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artişti, curatori, critici de artă, menite să apropie timişorenii de fenomenul artei contemporane. Timişorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor importanţi curatori, reprezentanţi ai unora dintre cele mai prestigioase instituţii de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015