• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

LecTura de Forţă, cu ocazia Zilelor Bibliotecii Judeţene Timiş

Publicat de Pagini de Cultura 27 Octombrie 2015

În săptămâna în care împlineşte 111 ani, Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel” lansează un nou concept care va împrospăta orizontul exprimării publice prin carte: LecTura de Forţă. Miercuri, 28 octombrie 2015, ora 1200, la statuia din Piaţa Libertăţii, o carte va fi parcursă integral. Obiectivul va fi împrejmuit de cititori, cartea şi microfonul vor trece din mână în mână, fiecare participant lecturând câte un fragment. Volumul-ţintă al primei ediţii este Ca un vagabond într-o flanelă roşie, al poetului timişorean Ion Monoran (1953-1993).

În 2013, Biblioteca Judeţeană Timiş a publicat, cu sprijinul Consiliului Judeţean, integrala regretatului autor: Dragă poezie. Seria recuperărilor continuă: în noiembrie 2015, vom re-edita romanul Somnul, de George Şerban.

Fondată în 1904, Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel” a devenit una dintre cele mai originale şi creative biblioteci româneşti, cultivând o viziune care a transformat experimentul în amprentă instituţională. Câştigătoare în 2012 & 2013 a distincţiei de cea mai bună bibliotecă la Bun de Tipar, Gala Industriei de carte din Români, B.J.T. a lansat concepte şi proiecte care cunosc deja o consacrare naţională.

Evenimentele bibliotecii generează documente de arhivă: fotografii, filmări etc., pe cât de inedite, încă pe atât de valoroase dintr-o perspectivă istorică. Astfel, instituţia nu doar administrează, ci şi generează patrimoniu cultural.

În săptămâna 19-23 octombrie 2015, peste 700 de cititoare şi cititori au participat la manifestările organizate la Secţia la Arte Deliu Petroiu (Bastion Theresia, corp A). Programul „Tabere” de studiu – ore experimentale printre cărţi, lansările domnilor Vasile Adamescu (Înfruntând viaţa) şi Igor Bergler (Biblia pierdută), au atras un public pasionat şi numeros. Totodată, acţiunile realizate de B.J.T în şcoli, precum şi cele derulate în bibliotecă în colaborare cu unităţile de învăţământ, constituie, deja, o tradiţie, numărându-se printre cele mai creative proiecte de promovare a lecturii: Carte cu personalitate (personalităţi din afara sferei culturale vorbesc despre cărţile care au contribuit la formarea lor), Pătura care citeşte (picnic urban de lectură), Cartea şi locul (cărţi recomandate în funcţie de locul adecvat lecturii lor) etc.

Sursa foto: www.facebook.com/Biblioteca Judeteana Timis

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015