• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

UPDATE:

InstalArt ajunge luna aceasta la Timişoara. Vineri, 11 decembrie, în clubul Fratelli, timişorenii sunt invitaţi la vernisajul „Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF”, proiect aflat sub umbrela Romanian Design Week. Evenimentul de lansare este continuat de un concert al trupei Exit Oz.

În cadrul petrecerii de lansare, care va avea loc vineri, 11 decembrie, începând cu ora 20:00, la Fratelli Timişoara, invitaţii vor putea interacţiona cu instalaţiile realizate de arhitecţii şi designerii Instalart, vor vedea parcursul de creaţie şi vor fi degustate băuturile Campari şi San Pelegrino. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru a întregi evenimentul, InstalArt aduce în completarea instalațiilor de artă o muzică aparte.

Exit Oz este un proiect timișorean născut în 2011 din sesiunile de improvizație făcute de Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce) și Ovidiu Zimcea (sintetizator, sample-uri). În 2013 celor doi li s-au adaugat mai mulți muzicieni ca și colaboratori și au început și primele apariții live, în formula de trio, împreună cu chitaristul Lucian Naste. Un an mai târziu Exit Oz a lansat primul album, un LP cu 8 piese, “Împământenit”, despre care critica spunea că este un album tematic și antitetic în relația cu locul de baștină, despre întoarcere, stagnare și libertate, cu influențe pornind de la folclorul românesc la muzica ambientală și până la free jazz.

***

UPDATE:

Proiectul “Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF”, programat iniţial să ajungă vineri, 6 noiembrie, la Timişoara, se amână, până la o dată ce va fi comunicată ulterior, în semn de compasiune şi de respect pentru suferinţa victimelor şi familiilor acestora în urma incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti.

Suntem în doliu alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa în sinistrul de la clubul Colectiv. Am pierdut artişti, colegi, prieteni în incendiu. În semn de compasiune pentru victime şi familiile lor, am decis să amânăm evenimentul de la Timişoara, transmit organizatorii “Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF”.

***

Unul dintre cei mai premiaţi designeri de produs din Germania este român. Marcel Klamer e un adevărat artist, celebru în toată lumea. Are în portofoliu peste 600 de obiecte concepute pentru cele mai mari companii din lume. E atât de bun încât a devenit la rându-i sursă de inspiraţie pentru alţii. Şase arhitecţi şi designeri la fel de titraţi şi-au ales câte un obiect conceput de acesta şi au construit, în jurul lui, inspirate instalaţii care, acum, ajung la Timişoara prin intermediul proiectului “Instalart/Obiect/003. Inspired by BASF”, proiect aflat sub umbrela Romanian Design Week.

La Timişoara, proiectul este lansat vineri, 6 noiembrie, la Fratelli, unde, începând cu ora 19:00, invitaţii vor putea interacţiona cu instalaţiile realizate de arhitecţii şi designerii InstalArt şi vor vedea parcursul de creaţie a acestora. De duminică, 8 noiembrie, Muzeul Banatului va găzdui expoziţia “Instalart/Obiect/003. Inspired by BASF”, care va putea fi vizitată până pe 20 noiembrie, inclusiv. Intrarea la cele două evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

“Inima” proiectului “Instalart/Obiect/003. Inspired by BASF” este renumitul designer Marcel Klamer, născut în România şi “adoptat” de Germania, unde a creat peste 600 de obiecte produse pentru companii mari din Europa şi din lume. Klamer este premiat al Product des Jahres, cel mai important concurs de design de produs din Germania, şi membru al Uniunii Designerilor Industriali din această ţară. Dacă nu poate fi realizat prea uşor “Fabricat în România”, se poate “Gândit în România”. Aşadar, InstalArt a invitat şase arhitecţi şi designeri care să-l prezinte pe Klamer. Fiecare a conceput câte o instalaţie pornind de la un obiect ales din portofoliul lui Marcel Klamer, susţinută de partenerii InstalArt, astfel:

Dorin Ştefan | Gradient De Design powered by Uanderful

Mario Kuibuş | Cheie powered by BASF

Robert Marin | Investigaţie powered by Brikston

Corvin Cristian | Pop Icon/ Design Icon powered by Campari

Mihai Popescu | In vino veritas powered by M1 Crama Atelier

Ştefan Barutcieff | Nino Nino powered by DuPont/Corian

***

Anul acesta, în luna mai, s-a desfăşurat în Bucureşti Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF, proiect aflat sub marca Romanian Design Week. InstalArt a prezentat şapte mari designeri şi arhitecţi români, atât prin expoziţia centrală ce a avut loc la Uanderful, cât şi prin conferinţe şi workshopuri ce au avut loc la sediul ANAV (Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane).

Evenimentul este susţinut de BASF, sponsor principal. Brikston, DuPont/Corian, Campari, M1.Crama Atelier, Uanderful sunt cei şase sponsori care au ales să se identifice cu cei şase arhitecţi. Mocheta Glamour Floors și Delta Studio completează lista de sponsori.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015