• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

“Forţă majoră” – filmul mărţişor care vine în ajutor

Publicat de Pagini de Cultura 26 Februarie 2016

Asociaţia Pelicula Culturală vă invită în 1 martie, de la ora 19.00, la filmul “Forţă majoră”, în regia lui Ruben Östlund, care va avea loc în “Casa cu Axa de fier” de pe  strada Ionel I. C. Brătianu, nr. 1 (vis a vis de Tribunal, intrarea dinspre Punctele Cardinale). Proiecţia este una specială, “biletele” de intrare la film urmând a fi donate Centrului de îngrijire paliativă Hospice “Casa Milostivirii Divine” a Federaţiei Caritas.


Filmul a fost selectat pentru secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2014, unde a câştigat Premiul Juriului. Acesta a reprezentat, de asemenea, înscrierea oficială a Suediei pentru cel mai bun film străin la Oscar în 2015 şi a fost nominalizat pentru Cel mai bun film străin la Globurile de Aur 2015.

Drama urmăreşte tensiunea ce se acumulează într-o familie suedeză care merge pentru câteva zile în Alpii francezi, la schi. În timpul unui prânz la restaurant, o avalanşă răstoarnă totul cu susul în jos.  Mama îşi strigă soţul, în timp ce încearcă să protejeze copiii, doar că unica lui grijă este să se adăpostească de pericolul iminent al avalanşei…

Proiecţia are loc prin amabilitatea firmei Clorofilm, distribuitor oficial al filmului în România, care îl oferă în mod gratuit pentru acest eveniment. Filmul este subtitrat în limba română.

Locaţia proiecţiei este o clădire proaspăt renovată, foarte valoroasă din punct de vedere arhitectural şi istoric, pentru Timişoara. „Casa cu Axa de fier” are fixată în nişa de pe colţ o axă de fier, în lungime de 2,5 m, datând din secolul XVIII. Legenda spune că este osia carului de luptă cu care Eugeniu de Savoya a intrat în 1716 în Timişoara în fruntea armatei austriece şi i-a alungat pe turci.

Clădirea este un imobil aflat pe lista de monumente istorice ale Timişoarei, construită în prima parte a secolului al XIX-lea, inaugurată la 27 octombrie 1839, restaurarea şi refuncţionalizarea fiind finalizate în septembrie 2015. Clădirea a fost transformată într-un modern centru de afaceri – Centrul de afaceri Bratianu Real Estate – care dezvoltă structuri inovative, flexibile, bazate pe infrastructură de înaltă tehnologie.

Aceasta este o proiecţie specială, prin care dorim să promovăm responsabilitatea socială şi să sprijinim o cauză socială importantă pentru comunitatea timişoreană. Astfel, biletele de intrare la film constau în mănuşi sterile şi nesterile/scutece adulţi/saltele decubite/clor/detergent de rufe automat – produse ce vor merge în sprijinul Centrului de îngrijire paliativă Hospice “Casa Milostivirii Divine” a Federaţiei Caritas. În cadrul acestui centru se oferă servicii de îngrijire pentru bolnavii în stare terminală, care nu mai răspund la tratament, drame care cutremură şi răvăşesc familiile, similare cu situaţiile de forţă majoră cum e cea din filmul prezentat, declară organizatorii evenimentului.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015