• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Festivalul Ceau, Cinema! invită filme în competiţia 2016

Publicat de Pagini de Cultura 2 Februarie 2016

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj (ficţiune, non-ficţiune sau animaţie). Sunt vizate filme din 2015 sau 2016 din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului de-a lungul istoriei şi până azi.

Am creat această secţiune competiţională interetnică pentru a reflecta Banatul multicultural şi diversitatea cinematografiei europene, printr-un cocktail de filme colorat, atractiv şi mai ales provocator. Anul acesta acordăm şi un premiu special pentru film independent sau de debut, oferind astfel o rampă de lansare tinerelor talente”, declară organizatorii.

Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cinematografică cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). În cazul coproducţiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o ţară care se regăseşte în lista de mai sus. Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Marele Premiu al Competiţiei Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu de trei personalităţi din lumea filmului, este în valoare de 1.000 euro şi va fi acordat regizorului producţiei câştigătoare. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro.

La ediţia din 2016 va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere, să trimită un link / screener pentru vizualizarea filmului şi un sinopsis până cel târziu în data de 1 mai 2016, la adresa festival@ceaucinema.ro, sau să trimită în format hard-copy cele solicitate mai sus, la adresa Asociaţia Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/A Timișoara, 300070, România.

Marele Premiu al Competiţiei 2015 a fost câştigat de filmul polonez „Îngerul Atotputernic”/”The Mighty Angel”, regizat de Wojchiech Smarzowski. Premiul Publicului a fost câştigat de lungmetrajul de debut „Viaţa de apoi”/”Afterlife” (Ungaria), regizat de Virag Zomboracz. În competiţie au mai participat filme ale unor regizori precum György Pálfi şi Nadav Lapid.

Cea de-a treia ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14-17 iulie, la Timişoara şi Gottlob (primul sat din România cu un cinematograf renovat), oferind un program atractiv şi variat, care va cuprinde proiecţii de filme (în cinematografe şi în spaţii alternative), dezbateri, workshop-uri şi evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul competiţiei, formularul de înscriere şi FAQ se găsesc pe pagina de internet www.ceaucinema.ro sau la e-mail: festival@ceaucinema.ro.

***

Festivalul de film Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari.

Teatrul Național din Timișoara anunță selecția modulului FDR din cadrul FEST-FDR2019

Secțiunea FDR din cadrul FEST-FDR2019 propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc.

Atmosfera Evului Mediu reînvie la Castelul Huniade, timp de trei zile

Timișoara va fi pusă în acest an pe harta orașelor ce găzduiesc festivaluri medievale de anvergură.

TIMIȘOARA LA CENTENAR: Patru zile de sărbătoare pentru a marca data de 3 August

În perioada 1-4 august 2019, aniversăm 100 de ani de la instalarea administrației românești în Timișoara.

ZIUA JUDEȚULUI TIMIȘ – SPECTACOLE, RECONSTITUIRI ISTORICE, CONCERT LOREDANA

În acest an, CJ Timiș a pregătit o serie întreagă de evenimente cultural-educative, desfășurate pe parcursul a patru zile.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015