• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Familie, loc de muncă, pierdere, regret, identitate, continuitate, bucurie, vise, dar şi cazier, stigmă, ruşine – sunt temele abordate de autorii celei mai noi expoziţii găzduite de Casa Artelor (Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş). Sub genericul „Mă aşteptam să fie greu…”, expoziţia îşi propune să prezinte vizual cele mai importante preocupări, îngrijorări şi obstacole cu care se întâlnesc cei care s-au liberat după executarea unei pedepse cu închisoarea.

Expoziţia se va lansa la data de 31 martie 2016, ora 19:00, la Casa Artelor – Direcţia judeţeană pentru Cultură Timiş (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8 din Timişoara), în cadrul Conferinţei Internaționale SPECTO 2016 – Perspective multidisciplinare în tratamentul quasicoercitiv al infractorilor. Probațiunea ca domeniu de studiu și cercetare: De la persoană la societate, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara.

Expoziţia face parte din proiectul de cercetare etnografică The ethnography of the prisoner’s transitions / Etnografia tranzițiilor la deținut, derulat de Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu University of Oslo. Proiectul își propune dobândirea unei înțelegeri avansate a procesului de reintegrare socială din perspectiva subiectivă a deținuților, procesele, interacțiunile, semnificațiile și conflictele inerente reintegrării fiind examinate din perspectivele deținuților romi și români. Astfel, universul cercetării include patru grupuri distincte de deținuți: 20 de deținuți români, 20 de deținuți români de etnie rromă, 10 deținuți români încarcerați într-un penitenciar norvegian și 5 deținuți romi încarcerați într-un penitenciar norvegian.

Din fotografiile realizate de către ei înşişi, putem înţelege că temele cele mai frecvente sunt legate de familie, loc de muncă, pierdere, regret, identitate, continuitate, bucurie, vise, dar şi cazier, stigmă, ruşine şi aşa mai departe. Sperăm ca, pe măsură ce îi cunoaştem mai bine, să îi ajutăm să înceapă o viaţă nouă, aşa cum mulţi dintre ei ăşi doresc la momentul liberării, declară organizatorii expoziţiei de la Timişoara.

Proiectul este finanţat de Norway Grants prin ANCSI, contract nr. 9SEE/30.06.2014

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015