• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

50 de ani de la emisiunea 100 Lei 1966

Publicat de Pagini de Cultura 30 Iunie 2016

Cea mai râvnită şi puternică bancnotă din perioada socialistă, Old school – Una sută lei – cea cu valoarea nominală de 100 de lei emisă în 1966, avea inscripţionat un portret al marelui Nicolae Bălcescu, simbol al revoluţiei de la 1848. Pentru copiii de atunci, respectul faţă de revoluţionarul paşoptist era pe măsură, când la şcoală aveau o lecţie despre el, lucrurile luau o întorsătură serioasă, era tipul de pe banii pe care îi aveau părinţii în momente cheie…

În 1966, se tipăresc toate noile bilete bancare cu noua titulatură de Republica Socialistă România, în condiţii grafice şi de calitate de excepţie, conform standardelor de atunci. Spre exemplu, se spune că nici dolarii nu aveau norme de siguranţă mai mari la bancnotele vremii… În plină epocă socialistă, tranzacţiile imobiliare se făceau în general cash, apărând sacoşe aşa zise de 1 leu pline de pachete legate în teancuri de bancnote de 100 de lei… Preţul la un imobil din Bucureşti, din cartierul Dorobanţi, începea de la 600-750.000 de lei. Ca o amintire a epocii, un cunoscut şi regretat interpret de muzică populară a cărui avere este încă dezbătută prin tribunale, povestea că la o nuntă, deci pentru câteva ore de prestaţie, pleca undeva cu suma necesară achiziţionarii unui autoturism Skoda, deci pe la 50-64.000 de lei. Gândiţi şi dumneavoastră ce teanc de bancnote de 100 de lei însemna.

Emisiunea bancară cu pricina a fost în uz şi după 1989, până la emiterea noilor bancnote de 500 de lei, din 1991 din două emisiuni, traversând astfel o lungă perioadă de circulaţie. Foarte interesant, în cercurile numismatice apare legenda că bancnota de 100 de lei 1966 a fost foarte puţin falsificată în epocă, existând două cazuri povestite. Seriile false se spune că aveau un poanson al seriei cu cifrele nealiniate perfect orizontal, iar desenul de siguranţă era prost alcătuit, calitatea hârtiei fiind una slabă, de ziar. Totuşi elementele de siguranţă BNR de atunci erau: filigranul, desenul Guilloche, înserierea… Prinderea falsificatorilor de atunci, după forumul numismatic, s-a făcut exclusiv după desenul Guilloche slab făcut şi calitatea, de ziar, cum am mai menţionat, extrem se slabă a hârtiei.

La cotele de colecţie actuale, se găsesc exemplare destule la preţuri accesibile, în funcţie de stare şi uzură. Pentru tinerii numismaţi recomadăm achiziţia unui astfel de exemplar, dat fiind reperul istoric şi farmecul de altădată. Sic transit Gloria mundi, adică ce era râvnit altădată, iată, astăzi zace prin clasoarele colecţionarilor la preţul unei îngheţate oarecare la cornet. Cu o valoare artistică şi de colecţie, totuşi se impune iconic, printr-un design nobil, discret, estompând prin calitate sau gravură, multe bancnote contemporane cu pretenţii. Oricum recomandăm să parcurgeţi excelente topic-uri din forumul numismatic http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/index.php. Pentru mai tinerii fani ai numismaticii, iată o aniversare cu tâlc, 50 de ani de când făcea efectiv legea în piața financiară a României… Un sfat, căutați toate tipurile bancare din 1966, vizualizarea acestora în set complet ca și grafică și prezentare, va marca mai bine momentul colecționarului!

Mihai Petrescu

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015