• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Biblioteca pentru toţi Alcalay – The story

Publicat de Pagini de Cultura 24 Iunie 2016

Biblioteca pentru toţi – BPT din primele ediţii s-a tipărit exclusiv ca o serie de cărţi de tip poche, sau în format de buzunar, accesibil ca preţ publicului larg, adresată micilor funcţionari, târgoveţi, muncitori, elevi… Influenţată poate de seria editorului din Lepzig lansată tocmai din 1867, denumită Universal Reclam Bibliotek, care a văndut din start 5000 de exemplare a primului număr ca un succes fulminant… Să revenim la seria românească, promovată la început de D. Stăncescu şi publicată de la 1 martie 1895 de Casa de Editură Carol Müller. Primul număr a fost ales volumul “Poveşti alese” de H. A. Andersen, traducerea de D. Stăncescu. Prima serie a colecţiei a constat în emiterea de 178 de numere.

După 1899, colecţia a fost preluată ca şi afacere de Casa de Editură a Librăriei Alcalay, care a continuat numerotarea de la numărul 179. Editor de geniu, Leon Alcalay (1847-1920) a continuat seria volumelor cu succes, ajungând în începutul anilor ‘20 la 1104 titluri distincte, cu variate reeditări, având tematici cât mai felurite. A funcţionat ca şi editor şi librar, impunându-se de departe în epocă. Între anii 1943 – 1949, Biblioteca pentru toţi a fost editată de puternicul pol de cultură, celebra Editură Socec. În acei ani, mijlocul number one de popularizare era internetul anilor 1900, adică seria de cărţi de buzunar accesibilă oricui, totuşi cu un mic efort financiar, costau în medie între 30 şi 60 de bani bucata. Mulţi şcolari şi-au făcut mâna, ca să zicem aşa, cu o formare de cultură şi iniţiere prin aceste simpatice broşurele. Atractivă este şi coperta, cu o grafică de prezentare cât mai plăcută. Se observă un ancadrament a unui birou marcat de două elemente vertical de decorare împrejmuite de lauri şi cu vârfuri sculptate, printre care se citeşte artistic numele Biblioteca pentru toţi. Pe piaţă apare şi concurenţa tot la preţuri reduse cu alte colecţii similare, nu putem omite aici să amintim Colecţia Căminul, în apariţii de mare succes în perioada interbelică.

Imagini şi comentarii AICI

Din 1959, noua putere populară instalată redescoperă acest instrument de popularizare la mase şi iniţiază continuarea seriilor sub egida ESPLA, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, redefinită din ianuarie 1961 în Editura pentru Literatură. În 1970 în timpuri mai liniştite şi deschise politic, se tipăreşte sub denumirea de Editura Minerva, seria nouă, începând cu noul număr 1. Grafica copertei şi sigla, un mare nou succes, de parcă mereu BPT a fost simbolul norocului şi al vânzărilor în piaţă. Încheiem aici aceste scurte date despre acest camarad tăcut, loial, accesibil şi prietenos al tinerilor din câte şi câte generaţii. Un bunic al Google-lui, la fel de eficient. La revedere BPT, seria clasică!

Mihai Petrescu

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015