• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

CINEMA ÎN AER LIBER: Trei zile de umor francez la Timişoara

Publicat de Pagini de Cultura 24 Iunie 2016

Vizionarea unui film în aer liber în serile de vară este o experienţă de neuitat, iar plăcerea este cu atât mai mare dacă este vorba despre o comedie bună. Vacanţa de vară aduce, şi în acest an, nu doar zâmbete pe chipul cinefililor. Aceştia sunt provocaţi să râdă în hohote cu ocazia Zilelor Filmului de Umor – cinema în aer liber pus la cale de Institutul Francez din Timişoara.

Evenimentul va avea loc timp de trei zile, în perioada 24 – 26 iunie, în Grădina de vară Capitol, iar intrarea este liberă.

În 2010 Institutul francez din Timişoara iniţia manifestarea intitulată Zilele Filmului de Umor cu intenţia de a contribui la resuscitarea culturii cinematografice în aer liber în Timişoara, prezentă şi apreciată în trecut, dar şi de a revitaliza spaţii care nu erau suficient de exploatate din punct de vedere cultural (Piaţa Traian, Grădina de vară Capitol). Acest eveniment popular şi gratuit a cunoscut un real succes în rândul publicului larg şi anul acesta ajunge la cea dea şaptea ediţie. Comedii recente, subiecte de actualitate, actori şi regizori cunoscuţi şi apreciaţi. Veţi râde în hohote, vă promitem! Cum nu se poate mai bine pentru a intra în vacanţă cu multă voie bună!, declară reprezentanţii Institutului Francez din Timişoara.

Filmele sunt subtitrate în limba română. În caz de vreme nefavorabilă proiecţiile vor avea loc în sala Capitol.

PROGRAM

VINERI, 24 IUNIE

ora 22:00 – NOI TREI SAU NIMIC! / NOUS TROIS OU RIEN! (FRANŢA, 2015)

Regia: Kheiron

Distribuţia: Kheiron, Leïla Bekhti, Gérard Darmon, Zabou Breitman

Durata: 102 minute

Sinopsis: Între un sătuc din sudul Iranului şi Paris, Kheiron ne povesteşte destinul ieşit din comun al părinţilor lui Hibat şi Fereshteh, optimişti convinşi, într-o comedie cu nuanţe de poveste universală care evocă dragostea familială, dăruirea de sine şi mai ales idealul unui trai liniştit împreună.

SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE

ora 22:00 – HAI SĂ TRĂIM TOŢI ÎMPREUNĂ! / ET SI ON VIVAIT TOUS ENSEMBLE! (FRANŢA 2011)

Regia: Stéphane Robelin

Distribuţia: Jane Fonda, Pierre Richard, Géraldine Chaplin, Guy Bedos, Daniel Brüh

Durata: 96 minute

Sinopsis: Cinci prieteni apropiaţi, cinci temperamente diferite: Claude, care a iubit dintotdeauna femeile; Annie şi Jean, împreună în ciuda tuturor diferenţelor, el activist politic, ea burgheză şi convenţională; Jeanne şi Albert, feminista şi petrecăreţul. Cinci prieteni vechi, cinci reacţii în faţa vârstei înaintate: inima lui Claude e acum prea slabă pentru pasiunile sale înflăcărate; lui Jean i se interzic acţiunile umanitare pentru că firma de asigurări nu vrea să-şi asume riscul; Annie vrea să-şi recâştige nepoţeii cu o piscină de grădină; Jeanne ascunde o boală gravă; Albert nu observă că memoria îi joacă feste. Soluţia? Să se mute împreună!

DUMINICĂ, 26 IUNIE

ora 22:00 – NUNTĂ LA MENDOZA / MARIAGE À MENDOZA (FRANŢA 2012)

Regia: Edouard Deluc

Distribuţia: Gustavo Kamenetzky, Nicolas Duvauchelle,Philippe Rebbot

Durata: 94 minute

Sinopsis: Doi fraţi ajung în Argentina pentru a lua parte la nunta verişorului lor, în Mendoza, o localitate din vestul ţării. Marea aventură la care cei doi visau de mult timp stătea să înceapă… Însa, la sosirea în Buenos-Aires, Antoine nu era în apele sale, fiindcă soţia sa tocmai îl părăsise. Marcus era sigur că această călătorie îi va reda fratelui său buna dispoziţie. Pe drumul spre nuntă tot mai plin de peripeţii, cei doi fraţi se regăsesc. Un detaliu esenţial: când Antoine începe să-şi revină, Marcus cade într-o stare deplorabilă.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015