• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Comedia de succes “Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german “Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi “Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

Festivalul Ceau, Cinema! va avea deschiderea oficială joi, 14 iulie, cu proiecţia în aer liber a filmului românesc “Două lozuri”, o inteligentă comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu şi care îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă. La proiecţie, care va fi găzduită de la ora 22.00, de Grădina de Vară Capitol din Timişoara, vor participa actorul Alexandru Papadopol, membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, regizorul Paul Negoescu şi directorul de imagine Ana Drăghici.

Electrizantul “Belgica”, cel mai nou film al regizorului belgian Felix van Groeningen (cunoscut pentru ultrapremiatul “The Broken Circle Breakdown”), va fi de asemenea proiectat în premieră la Timişoara. Felix van Groeningen a fost premiat la Sundance 2016 pentru regia acestui film. Filmul va putea fi vizionat vineri, 15 iulie, de la ora 22.15, la Grădina de Vară Capitol.

Realizat de Sebastian Schipper, thriller-ul “Victoria” – răsplătit cu Ursul de Argint la Berlinale în 2015 pentru contribuţie artistică deosebită, iar la Premiile Academiei Germane de Film a fost câştigător la şase categorii: cel mai bun film, cea mai bună acriţă, cel mai bun actor, regie, imagine şi muzică – va închide festivalul la Timişoara. Proiecţia va avea loc sâmbătă, 16 iulie, ora 22.00, la Grădina de Vară Capitol, în cadrul Ceremoniei de Premiere.

Cinematografia română de calitate ocupă şi în acest an o parte importantă din programul Ceau, Cinema! Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi văzute într-o proiecţie maraton duminică, 17 iulie, în ultima zi de festival, la AMBASADA, în Timişoara. Astfel, publicul va avea ocazia să vizioneze filme de Cristian Mungiu, Alexandru Solomon şi Cristi Puiu.

Ceau, Cinema! aduce de asemenea în atenţie cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate de partenerii de la festivalul Curtas Vila do Conde. Regizorul portughez João Rosas va fi unul din invitaţii speciali de la Ceau, Cinema! Născut în 1981, João Rosas a studiat Ştiinţele Comunicării şi Cinema la Lisabona şi Bologna. Are un masterat în Regie la London Film School şi a scris trei cărţi de povestiri. A realizat un documentar şi câteva scurtmetraje de ficţiune premiate.

Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul “Lecţia de germană” vin la Ceau, Cinema! de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe.

Publicul va avea de asemenea şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană “Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma: “Lotte Goes South” (2005), “Lotte from Gadgetville” (2006) şi “Lotte and the Moonstone Secret” (2011). Intrarea va fi liberă pentru copii.

De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent “Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte într-un stil neconvenţional aşa-numita “cultură a tocilarilor” („nerd culture”) în S.U.A.

***

A treia ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timişoara şi Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiţionat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara, la preţul de 45 de lei).

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015