• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Premiera filmului documentar “Camera Obscura”, la Sala 2

Publicat de Pagini de Cultura 15 Decembrie 2016

Teatrul Naţional îşi invită publicul la un eveniment special: premiera filmului documentar Camera Obscura, un film despre cinecluburile existente în România în anii comunismului. Proiecţia va avea loc duminică, 18 decembrie, de la ora 19, la Sala 2.

A face film de amator în acei ani era o aventură. A încerca să oferi o alternativă culturii oficiale a filmului românesc din acei ani, osificat într-o ideologie primitivă, putea fi un demers periculos, căci ochiul vigilent al Securităţii putea pulveriza cariere sau chiar distruge vieţi.

Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timişoara, care funcţiona pe lângă Regionala de căi ferate. Filmele făcute aici nu erau de regulă situate “pe linia” ideologică atât de necesară supravieţuirii într-o zonă culturală. Erau mici bijuterii cinematografice provocatoare şi insolente la adresa bunul simţ comun, creative în cel mai înalt grad, şi cumva dătătoare de speranţă. Speranţa că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri, va putea fi cândva posibilă.

Aici au lucrat oameni talentaţi şi dedicaţi ca Iosif Costinaş, Vasile Moise, Ioan Cochinescu, Tatiana Costinaş, Gheorghe Şfaiter, Lucian Ionică, Mihai Zegrea, Nicolae Lengher, Decebal Nedelea, Vasile Sepi, Mircea Radu. Ei au crezut cu fanatism în rolul filmului în viaţa comunităţii şi au dat nu o dată prin filmele lor dovada de un simţ civic mult evoluat faţă de standardele epocii.

Filmul Camera Obscura e cumva implicit dedicat Timişoarei. Nu numai pentru că aici a funcţionat cel mai important cineclub al acelor ani. Ci şi pentru faptul că de aici a pornit scânteia care a schimbat istoria României din temelii. Scânteie admirabil surprinsă de câţiva cineclubişti ai acelor ani!

***

O producţie Scharf film, 2016. Producător Liviu Marghidan.

Filmul este realizat cu participarea Centrului Naţional al Cinematografiei. Producător executiv Mihai Gheorghe. Ilustraţia muzicală Anca Dumitrescu Bala. Editor Marius Şerban. Director de imagine Liviu Marghidan.

Scenariul şi regia Gheorghe Preda

***

Intrarea în sala de spectacol se face pe bază de invitaţii, acestea putând fi obţinute la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia „Mărăşeşti” şi Agenţia „Sala 2”, între orele 11-19), în limita locurilor disponibile.

CĂSUȚA PITICILOR 2019: Peste 100 de spectacole şi activităţi pentru copii!

Se anunță un nou weekend de poveste la Institutul Francez: CĂSUȚA PITICILOR. În 25-26 mai este sărbătoare pentru cei mici!

LADA CU ZESTRE – spectacol de gală la Muzeul Satului Bănățean

Cei mai de seamă reprezentanți ai folclorului bănățean vor aduce pe scena muzeului cântece și jocuri din Banatul de altădată.

Hamlet… sociopat, în deschiderea Festivalului TESZT

Festivalul TESZT 2019 se desfăşoară în perioada 20-26 mai, propunând publicului nouă spectacole extraordinare.

Opera de Stat din Viena – 150 de ani. Spectacol aniversar, live la Bucureşti şi Timişoara

Pe 25 mai, Wiener Staatsoper sărbătorește 150 de ani de la inaugurare alături de melomanii de pe întregul mapamond.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015