• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Muzeul Naţional al Banatului îşi dezvăluie întreaga sa colecţie de antichităţi egiptene. Până la finele lunii iunie, publicul este provocat să descopere cele 52 de piese din tezaurul muzeului: amulete, scarabei, figurine – uşabti, statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, dar şi un picior uman mumificat şi o mumie de crocodil, cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi şi perioada romană (anii 2686 a.Chr. – 395 p.Chr.).

Totodată, expoziţia dezvăluie date biografice interesante ale celor care au donat antichităţile egiptene muzeului timişorean între 1879-1909, precum şi date despre istoria frământată a acestei colecţii de-a lungul sec. al XX-lea.

Deşi colecţia a mai fost expusă de-a lungul timpului, este pentru prima oară când îşi “dezvăluie” misterele în întregime, piesele şi inscripţiile lor fiind identificate şi încadrate cronologic de dr. Branislav Anđelković (cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad).

Potrivit reprezentanţilor Muzeul Naţional al Banatului, primele antichităţi egiptene au intrat în colecţia muzeului timişorean în 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly (o mască mortuară reprezentând un cap de femeie şi o statuetă uşabti), iar ultima piesă egipteană (un picior uman mumificat) a fost înregistrată în 1909, donată de un student timişorean, Láng Lehel.

În mod deosebit, se remarcă donaţiile din anii 1906 şi 1908 – constând în 38 de antichităţi – ale lui Max Herz Bey (1856-1919), arhitect cu origini în Banat, director al Muzeului Arab din Cairo, legat sentimental de oraşul Timişoara. Alte piese egiptene provin din importante colecţii de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colecţia Muzeului Naţional al Banatului sunt un vas miniatural, de culoare roşie, datat în timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. – 2160 a.Chr.) şi un ulcior gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). Însă, cele mai valoroase piese ale colecţiei sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi şi hieroglife, datat în timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey în 1906. Se remarcă, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat în Perioada Târzie (664-332 a.Chr.), donat în 1892 de custodele muzeului timişorean de atunci, dr. Berkeszi István.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00-18.00, până în data de 30 iunie 2017, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timişoara.

Această expoziţie deschide o serie mai lungă de expoziţii temporare ale Muzeului Naţional al Banatului, în care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colecţiile de istorie şi arheologie, reprezentând tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai îndelungat.

Sursa foto: http://www.muzeulnationalalbanatului.ro/

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015