• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Filme de Cannes şi Oscar, proiecţii speciale la Filarmonica Banatul

Publicat de Pagini de Cultura 6 Aprilie 2017

Două dintre cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, În lumina lunii/ Moonlight, câştigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film, şi (M)ucenicul/ The Student, premiat la Cannes 2016, vor avea proiecţii speciale la Filarmonica Banatul din Timişoara duminică, 9 aprilie, de la ora 17.30 şi 20.00. Biletele costă 15 lei şi pot fi cumpărate de la casieria Filarmonicii Banatul.

În lumina lunii/ Moonlight, care va rula de la ora 17.30, a câştigat anul acesta premiul Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor într-un rol secundar. Având deja peste 150 de premii în toată lumea, filmul regizat de Barry Jenkins abordează un subiect delicat – parcursul unui tânăr american de culoare, din copilărie şi până la maturitate, în timp ce se străduieşte să-şi găsească sensul în lume. „De la primul şi până la ultimul cadru, În lumina lunii este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le poţi vedea”, scrie The New York Times.

De la ora 20.00, spectatorii din Timişoara pot vedea (M)ucenicul/ The Student, un film provocator despre fundamentalismul religios şi unul dintre puţinele plasate în lumea ortodoxiei, în regia lui Kirill Serebrennikov.

Inspirat de fenomenul global al fanatismului religios în rândul tinerilor, dar şi de evenimentele din ţara sa, unde Biserica Ortodoxă, sub regimul lui Vladimir Putin, a căpătat un rol esenţial în politică, educaţie şi societate, regizorul Kirill Serebrennikov a preluat piesa germană Martyr, de Marius von Mayenburg, şi a adaptat-o pentru Rusia. Contextul este similar cu cel din România, unde Biserica Ortodoxă se implică în toate aspectele importante ale vieţii politice şi sociale.

Ce pot face părinţii, profesorii şi societatea, în general, când un tânăr devine radical, indiferent de religie?, este una dintre întrebările importante pe care le lansează filmul.

Cuprins de o criză mistică, Veniamin (Petr Skvortsov) îşi confruntă mama, colegii şi profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecţii de înot la şcoală în bikini? Chiar e nevoie de educaţie sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluţiei la ora de ştiinţe? Adulţii sunt copleşiţi de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.

(M)ucenicul a primit cronici entuziaste la Cannes, unde a rulat în competiţia Un Certain Regard şi a obţinut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului.

Filmele (M)ucenicul şi Moonlight sunt distribuite în România de Transilvania Film.

Spectacol folcloric ”Din suflet de român”, de Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită la Timişoara, cu un spectacol folcloric intitulat ”Din suflet de român”.

Atelier de scenariu de film la Institutul Francez, cu Lucian Ionică

Institutul Francez din Timișoara și Lucian Ionică le propun liceenilor un atelier de scenarii de filme foarte scurte!

„Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan – prima premieră a stagiunii 2018-2019, la TNTm

Spectacolul „Timișoara. Capăt de linie” cercetează istoria de ieri, de azi (și de mâine) a Timișoarei și o repovestește cu umor.

Patru generaţii Mattis-Teutsch, în expoziţie la Muzeul de Artă

Expoziţia aduce în faţa publicului picturi, sculpturi, animaţii 3D şi instalaţii aparţinând familiei artistului Mattis-Teutsch.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015