• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Emoţii, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzică, tragedie, dramă, comedie. Spectacole în sălile Teatrului Naţional din Timişoara şi în afara lor. Mâine – sâmbătă, 5 mai – începe o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti. Organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naţionale în identitatea ei distinctă şi, totodată, coerentă în plan european. Anul acesta, festivalul lansează o provocare atât creatorilor, cât şi publicului, plasând toate evenimentele sale într-un concept care traduce însăşi dinamica societăţii: Involuţie – Revoluţie – Evoluţie.


Involuţie – Revoluţie – Evoluţie este schema dialectică ce caracterizează orice parcurs social, cultural şi de gândire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune că tema aleasă pentru această ediţie a festivalului este una generoasă. Căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuţia unui proces artistic, este imperios necesar să vorbeşti despre evoluţia şi (uneori) chiar despre revoluţia stilistică a dramaturgiei româneşti actuale, care începe să se consolideze pas cu pas şi care, îmbucurător, primeşte suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare şi reprezentativ este vorba şi în selecţia europeană. Regizorii Luk Perceval şi Milo Rau. Compania Zahrbat şi Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Şi cum, uneori, este suficientă doar enumerarea pentru a da imaginea întregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirmă Oana Borş, selecţionerul şi totodată coordonatorul FEST-FDR2018.

FEST-FDR2018 transformă oraşul într-o scenă atotcuprinzătoare, care are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Naţional, iubitorilor de teatru, dar şi publicului ocazional, trecătorilor, tuturor celor care vor să trăiască împreună experienţe şi emoţii pozitive. Aceştia sunt aşteptaţi în Teatrul Naţional (la Sala Mare, Sala 2 şi Studio „Uţu Strugari”), dar şi în faţa Teatrului Naţional, mai precis în Piaţa Victoriei şi în Parcul Civic, lângă Sala 2.  La spectacolele în aer liber accesul este gratuit.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Naţional, www.tntimisoara.com.

În cifre, FEST-FDR2018 înseamnă 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălţime, teatru cu păpuşi în mărime naturală –, 4 lansări de carte, 2 mese rotunde etc.

Prima zi a festivalului debutează în forţă cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – “ironic, trist, funny, uneori cinic şi alteori pur şi simplu frumos” şi este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanţi regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Székely. „Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament şi concepută în sistem thriller, piesa 10 declanşează un proces de reflecţie”, spune Radu Nica. Spectacolul începe la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Naţional.

Tot sâmbătă, de la ora 21, în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanţă atât în plan local, cât şi în plan naţional. Concertul Subcarpaţi închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire fabuloasă cu tradiţia muzicală românească, pe ritmurile de hip-hop şi electro, care au impus trupa Subcarpaţi ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a României. Este momentul în care trei dintre participanţii la Atelierul Identitatevor urca pe scenă, alături de Marius Andrei Alexe – Bean MC, şi vor cânta împreună la caval.

Duminică, 6 mai, FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului şi a rolului său în lume. Astfel, de la ora 11, în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi rămas? Fenomenul emigrării din România centenară. Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) şi propune o înţelegere a unuia dintre cele mai fierbinţi subiecte ale societăţii româneşti.

La ora 17, Librăria „La două bufniţe” găzduieşte lansarea de carte Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan şi o selecţie de articole. Evenimentul prilejuieşte întâlnirea cu două nume importante ale regiei româneşti: Theodor Cristian Popescu, de data aceasta în calitate de scriitor şi Radu Apostol, care va prezenta volumul.

Tot duminică, de la ora 19, la Sala 2 este programat spectacolul Familia fără zahăr, o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul Educaţional „Replika” din Bucureşti. Familia fără zahăr este un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica şi versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Spectacolul reprezintă o provocare pe care dramaturgul Mihaela Michailov şi regizorul Radu Apostol (aflaţi într-o colaborare de lungă durată) o aruncă în arenă, un musical plin de vervă, umor fin şi multă ironie. Familia fără zahăr vorbeşte, în acelaşi timp, despre o realitate românească, şi o face subliniind cutumele unor scheme de comportament şi de mentalitate în care suntem prinşi cu toţii.

Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din faţa Teatrului Naţional, în Piaţa Victoriei, la ora 22, cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălţime: Wanted, prezentat de compania italiană eVenti verticali. Wanted este un show de comedie vizuală şi artă video la înălţime.  Creaţia video, teatrul şi acrobaţia se întâlnesc într-un spectacol în care screening-ul 2D fuzionează cu mişcările reale, în “3D”, ale actorilor-acrobaţi. Într-o lume ca din desenele animate, cei doi artişti se joacă de-a „hoţii şi vardiştii pe o scenă pe verticală, pornind într-o călătorie/aventură pe cât de aparent lipsită de sens, pe atât de comică, care probează limitele teatrului la înălţime. Spectacolul Wanted a avut reprezentaţii în toată Europa, în Statele Unite, Rusia şi Taiwan.

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agenţiile Teatrului Naţional: Agenţia „Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziţionate şi online, pe www.tntimisoara.com.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015