• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

“Povestea unui pierde-vară”, în deschiderea Ceau, Cinema!

Publicat de Pagini de Cultura 13 Iulie 2018

Filmul “Povestea unui pierde-vară”, regizat de Paul Negoescu şi cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va fi proiectat în premieră la Timişoara în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema! Spectatorii vor putea de asemenea să vadă şi trei dintre cele mai aşteptate documentare româneşti noi, “Procesul”, “Dacii liberi” şi “Licu, o poveste românească”, precum şi “Pororoca”, de Constantin Popescu.

Comparat cu filmele lui Woody Allen, “Povestea unui pierde-vară” (2018) are ca protagonist un profesor de matematică de 42 de ani la Politehnică în Bucureşti, nevoit să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze după ce relaţia deschisă cu partenera sa începe să se complice. Este al treilea lungmetraj al tânărului regizor Paul Negoescu, după “O lună în Thailanda” şi “Două lozuri”, comedia independentă de succes care a deschis Ceau, Cinema! în 2016. “Povestea unui pierde-vară” va avea parte de o proiecţie specială, la Grădina de Vară “Capitol”, în prima seară a festivalului, în prezenţa lui Paul Negoescu şi a directorului de imagine Ana Drăghici. De o proiecţie în aer liber la Grădina de Vară “Capitol” va beneficia şi extrem de apreciatul documentar “Procesul” (2017), realizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan. Film-anchetă plin de suspans, “Procesul” discută cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan, care este şi unul dintre cei trei membri ai juriului competiţiei din acest an, vor fi prezenţi la eveniment pentru a discuta cu publicul. Foarte aşteptată va fi şi proiecţia documentarului “Dacii liberi” (2018), de Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan. Protagoniştii filmului sunt locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, un istoric şi un arheolog, membrii unei trupe de reconstituire istorică, administratorul sitului UNESCO Sarmizegetuza Regia şi participanţii la congresele de dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România. Recompensat în 2017 cu marele premiu la prestigiosul festival DOK Leipzig, “Licu, o poveste românească”, de Ana Dumitrescu, vorbeşte despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canţer, zis Licu, un bărbat de 92 de ani din Sibiu, a supravieţuit unor evenimente istorice majore, iar acum a rămas singur cu amintirile sale. Cunoscutul regizor Constantin Popescu îşi va prezenta de asemenea la Timişoara cel mai nou film, “Pororoca” (2017), despre drama unui cuplu a cărui fetiţă dispare în parc. Lungmetrajul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la San Sebastian, unde actorul Bogdan Dumitrache a fost premiat pentru interpretarea sa, iar recent a fost desemnat cel mai bun film al secţiunii Zilele Filmului Românesc de la TIFF.

Cea de-a cincea ediţie a Ceau, Cinema! va avea loc între 19 şi 22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Abonamentele pot fi achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Nume sonore ale creației muzicale contemporane, la Fête de la musique 2019

Institutul Francez din Timișoara vă invită din nou să marcați începutul verii prin muzică! Capul de afiș al ediției – Arnaud Rebotini.

FEST Outdoor aduce zburători și iluzii optice pe platoul din fața Teatrului Național din Timișoara

Teatrul Național propune publicului o serie de 6 show-uri spectaculoase în aer liber, reunite sub umbrela FEST-FDR2019.

Maraton cinematografic la Ambasada. Festivalul TRÈS COURT revine la Timişoara

Creațiile cinematografice din cadrul festivalului nu se supun decât unei singure reguli: durata de 4 minute!

Actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Mălina Manovici, în juriul Festivalului Ceau, Cinema!

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015