• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Spectacolul „Perfect compus”, scris şi regizat de Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale şi artistice ale Franţei, laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică şi Cavaler al Artelor şi Literelor în Franţa, va fi prezentat în şapte oraşe mari din România în cadrul turneului naţional „Manifest pentru dialog” susţinut de BRD Groupe Société Générale.

Turneul naţional „Manifest pentru dialog” va debuta luni, 4 februarie 2019 la Arad şi va continua până în data 21 februarie 2019, în alte şase oraşe mari din România: Timişoara, Bucureşti, Galaţi, Brăila, Râmnicu Vâlcea şi Sibiu.

În Timişoara, spectacolul „Perfect compus” va fi prezentat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu miercuri, 6 februarie 2019, la Teatrul Teatrul German de Stat Timişoara. Spectacolul va fi urmat de o sesiune de discuţii cu publicul la care vor participa actorii din distrbuţie şi regizoarea Alexandra Badea.

***

Născută în anul 1980 în România, în prezent stabilită în Franța, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg și regizoare de teatru și de film. A scris peste cincisprezece piese de teatru, două romane și mai multe scenarii de film. Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, specializarea regie de teatru, și a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura L’Arche, Paris, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții. În Franța, Alexandra Badea este laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este totodată Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres).

Spectacolul „Perfect compus”, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, este primul spectacol montat în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

„Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat”, declara Alexandra Badea.

Spectacolul „Perfect compus” a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018 fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorul de Ana Ienașcu iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

Programul „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD Groupe Société Générale și realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

Programul turneului „Manifest pentru dialog” – ediţia 2019, este următorul:

  • Arad 4 februarie 2019, ora 19:00,Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
  • Timișoara 6 februarie 2019, ora 19:00, Teatrul German de Stat
  • București 13 februarie 2019, ora 19:00, Arcub, Sala Mare
  • Galați 15 februarie 2019, ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
  • Brăila 16 februarie 2019, ora 18:00, Teatrul „Maria Filotti”
  • Râmnicu Vâlcea20 februarie 2019, ora 19:00,  Teatrul „Anton Pann”
  • Sibiu 21 februarie 2019, ora 19:30, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sala Studio

Bilete pentru spectacolele prezentate de TNRS în turneu pot fi cumpărate online și din agențiile de bilete ale teatrelor partenere.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015