• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Hamlet… sociopat, în deschiderea Festivalului TESZT

Publicat de Pagini de Cultura 20 Mai 2019

Bine-cunoscuta poveste a lui Hamlet va deschide, în această seară, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara din acest an. Pus în scena de Teatrul Dramatic de Stat „Stary Dom” din Novosibirsk (RU), spectacolul „Sociopath/Hamlet” este o reinterpretare a personajului shakespearean cu efecte video, proiecții și muzică hip-hop în limba rusă.

Regizorul spectacolului, Andrei Prikotenko, afirmă că: „Sociopath/Hamlet” nu este o operă shakespeareană, e numai povestea lui Hamlet. Vă oferim un nou text, varianta mea asupra poveștii. „A fi sau a nu fi” nu mai sună relevant astăzi. Oamenii doresc să spună altceva pe acest subiect. De ce un sociopat? Astăzi e tipul cel mai comun. Iar el și-a ales poziția: a rămas interesant numai pentru sine, în interiorul propriei lumi și complet insensibil la lumea din jurul său”.

Multipremiatul spectacol al lui Andrei Prikotenko va avea loc în Sala Mare a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara, luni, 20 mai, de la ora 19:00. Interpretat în rusă, spectacolul va beneficia de traducere la cască în română, maghiară şi engleză. Recomandat spectatorilor cu vârsta peste 18 ani.

***

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT se desfăşoară în perioada 20-26 mai 2019, propunând publicului nouă spectacole extraordinare. Trupele invitate sunt din Novosibirsk, Grenoble, Antwerp, Ljubljana, Koln, Tatabánya și București, iar teatrul-gazdă își va prezenta cele mai recente două producții.

Selecția TESZT 2019 a fost construită în jurul conceptului de eroism/antieroism. Pe o scenă globală în care linia dintre Eroi și Antieroi se trasează adesea în spatele ușilor închise, teatrul re-devine un un instrument fin de cercetare a liniei mobile care desparte paradisul de infern. TESZT 2019 va cuprinde texte clasice în re-citiri contemporane, eroi în posturi tragice, forme estetice inovative, precum și o temă mai sensibilă ca oricând, a (anti)eroilor. Deși selecția inițială a fost restrânsă din motive obiective, TESZT 2019 subliniază importanța continuității evenimentului și prezintă nouă spectacole europene – TESZT rămâne cel mai curajos festival internațional de teatru din regiune, declară organizatorii evenimentului.

PROGRAM TESZ 2019

Luni, 20 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Teatrul Dramatic de Stat „Stary Dom” Novosibirsk (Rusia)

„Sociopath/Hamlet”

Regie: Andrei Prikotenko

Marți, 21 mai 2019

Sala Mare, 17:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

„Swan lake revisited/Lacul lebedelor revăzut”

Regie: Kokan Mladenović

Miercuri, 22 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Compania de dans Cie Malka Grenoble (Franța)

„Têtes d’Affiche”

Coregrafie: Bouba Landrille Tchouda

În cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019

Joi, 23 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgia-Olanda)

„Bagdad”

Creat de Enkidu Khaled și Chris Keulemans

Sala Studio, 21:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

Vineri, 24 mai 2019

Sala Mare, 19:00

Teatrul „Jászai Mari” Tatabánya (Ungaria)

„Macbeth”

Regie: Szikszai Rémusz

Sala Studio, 22:00

Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia)

„Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”

Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis

Sâmbătă, 25 mai 2019

Sala Studio, 16:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

Sala Mare, 18:00

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania)

„Antigona”

Regie: Kristóf Szabó

Sala Studio, 21:00

Teatrul Apollo 111, București

„Medea’s Boys”

Regie: Andrei Măjeri

Duminică, 26 mai 2019

Sala Mare, 16:00

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Henric al IV-lea

Director de scenă: Victor Ioan Frunză

***

Bilete s-au pus în vânzare la teatru (între orele 10-13 și 16-19 de luni până vineri și 18-19 sâmbătă, iar pe durata festivalului între 10-19) și pe www.biletmaster.ro, prețul fiind de 40 lei, sau 30 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, abonați și posesori card Cultura Plus. Spectatorii pot achiziționa și abonamentul TESZT5 pentru acces la cinci spectacole la alegere, cu prețul de 150 lei, sau 75 lei cu reducere. Toate spectacolele se vor juca la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba vorbită pe scenă.

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT este organizat și găzduit de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara. Finanțator principal: Primăria Municipiului Timișoara. Cu sprijinul: Consiliul Județean Timiș, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER. Mai multe date despre fiecare spectacol se pot găsi pe www.teszt.ro

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015