• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” împlinește în acest an 70 de ani de activitate. Mândră de legătura pe care reușește să o stabilească și să o păstreze cu fiecare nouă generație de copii, instituția timișoreană adaugă la repertoriul curent încă un nou spectacol după un titlu extrem de cunoscut în literatura română pentru copii.  Premiera spectacolului „Dănilă Prepeleac”, în regia lui Traian Șoimu, va avea loc duminică, 23 iunie 2019, de la ora 11.00.

Au trecut 17 ani de la ultimul spectacol cu același titlu, montat pe scena teatrului de regizoarea Alina Hiristea și iată că, la finalul acestei stagiuni 2018-2019, regizorul artistic Traian Șoimu, aflat la prima colaborare cu Teatrul „Merlin”, vine cu o propunere inedită, un pariu teatral pe care suntem siguri că îl va câștiga în fața publicului. Este vorba de un spectacol nonverbal, o provocare în adevăratul sens al cuvântului, date fiind implicațiile filosofice ale textului.

Inspirat din folclorul românesc și cu corespondențe în cel european, povestea lui Creangă se structurează în jurul a două nuclee. Primul dintre ele îl are în centru pe Dănilă, un țăran sărac și de o prostie absolută, dat fiind faptul că, în schimbul unor boi de toată frumusețea, el ajunge să aibă, după o serie de trocuri dezavantajoase, doar o pungă goală. Cel de-al doilea nucleu prezintă aventurile lui Dănilă într-o pădure stăpânită de o oaste de diavoli, unde personajul nostru reușește să supraviețuiască mai multor provocări, prin păcălirea dracilor. În final, Dănilă dă dovadă de o istețime deosebită, reușind să rămână cu o avere uriașă oferită de însuși Scaraoschi. Cum se deșteaptă, în cele din urmă, Dănilă? Prin numeroase încercări care îi conferă experiență de viață și, implicit, mai multă minte.

Spectacolul gândit de Traian Șoimu se desparte, la un moment dat, de textul clasic,  uimindu-ne prin soluțiile scenice neașteptate. „Am imaginat spectacolul ca un mecanism viu, pornind de la premisa că o păpușă/marionetă/jucărie poate prinde viață prin simpla intenție creatoare a celui care o mânuiește. De aici s-a născut  întrebarea în ce măsură un obiect inanimat, dar mânuit (deci acționat prin impuls creator), poate primi conștiință de sine și ce consecințe poate avea acest fapt asupra universului creat”, ne lămurește regizorul spectacolului.

În lumea lui Traian Șoimu, mânuitorii sunt la rândul lor niște păpuși, supuși aceluiași angrenaj și acelorași dileme morale. În această lume Binele și Răul coexistă într-o armonie teleologică, iar banul primează în virtutea unui sistem pe care noi, oamenii, l-am creat. Păpușarii-păpuși capătă și ei conștiință, observă, reflectă și se revoltă împotriva mecanismului aparent de nezdruncinat. Alegerea este simplă și o putem realiza în orice moment, pentru a ne elibera: frică sau iubire. Pentru Dănilă, oscilația este între bani și menirea divină (care ajunge să i se releve tocmai din cauza lipsei banilor).

Scenografia spectacolului și sculptura extrem de frumoasă a păpușilor și a elementelor de decor este realizată de Fehervari Zsolt, muzica foarte inspirată e gândită de compozitorul Daniel Simion, iar ca asistentă de regie o regăsim pe Corina Dohanici. Din distribuție fac parte: Cristian Brătoiu, Octavia Petrișor, Luana Uncruțiu și Raluca Grumăzescu. Premiera va avea loc duminică, 23 iunie 2019, la ora 11:00, când copiii mai mari de 7 ani pot urmări, timp de 65 de minute, peripețiile lui Dănilă Prepeleac.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015