• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

„Miercurea de știință” cu Mădălin Bunoiu și invitații săi

Publicat de Pagini de Cultura 25 Septembrie 2019

Stephen Hawking și găurile negre – un subiect care l-a fascinat pe faimosul fizician britanic – a fost tema primei ediții a întâlnirilor Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi. Organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, evenimentul va avea loc lunar la Librăria Humanitas și își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile care merg în profunzimea temelor alese, însoțite de recomandări de lectură.

De ani de zile constatăm că, pe lângă un analfabetism funcțional în rândul populației din România, avem un procent mult mai mare de analfabeți științific. Sunt notorii deja gafele care se fac atât în media, dar mai ales în viața de zi cu zi, de către persoane care, deși aparent educate, sunt departe de ceea ce este realitatea științifică. Atunci am considerat, ca reprezentanți ai învățământului superior, împreună cu partenerul nostru Editura Humanitas, că este nevoie să facem ceva pentru tineri, pentru populație în general, și anume să conștientizăm că este nevoie de știință, că aceasta trebuie promovată, că aceasta trebuie adusă din zona specialiștilor în zona publicului (…) Este prima ediție a evenimentului care se dorește a fi de lungă durată. O să punctăm nu doar fizica, ea face debutul acestui eveniment. O să aducem colegi din zona matematicii, biologiei, geografiei și a tuturor științelor, prin intermediul cărților, puncta Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu la deschiderea primeia dintre întâlnirile lunare Miercurea de știință de la Librăria Humanitas Timișoara.

Partenerul de dialog al primei ediții a fost Prof. Univ. Dr. Ion Cotăescu, cartea recomandată fiind Găurile negre. Prelegerile Reith, BBC de Stephen Hawking, recent publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas. Volumul conține prelegerea susținută de Stephen Hawking în 2016, în care a abordat un subiect care l-a fascinat întreaga viață. Faimosul fizician susține că dacă am reuși să înțelegem găurile negre și felul în care pun la încercare natura spațiului și timpului, am fi mai aproape de dezlegarea misterelor universului.

***

Mădălin Bunoiu este conferențiar la Facultatea de Fizică și prorector responsabil cu strategia academică al Universității de Vest din Timișoara. Autor a numeroase articole de cercetare publicate în reviste internaționale cotate ISI, cu competențe științifice în domeniul științei materialelor – creșterea și caracterizarea cristalelor, obținerea și caracterizarea materialelor cu proprietăți magnetice, Mădălin Bunoiu a manifestat o preocupare continuă pentru fizica educațională și promovarea științei în general, fiind de mai bine de doi ani autorul unei rubrici de cronică de carte de popularizare a științei în revista literară Orizont.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015