• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

STREET DELIVERY TIMIȘOARA: Poezia e în stradă, hai și tu!

Publicat de Pagini de Cultura 20 Septembrie 2019

Street Delivery, evenimentul care deschide în fiecare an strada pentru oameni şi o închide pentru maşini, ajunge la ediţia a XIII-a în Timişoara şi le propune locuitorilor oraşului o întâlnire cu poezia. Street Delivery 2019 are loc între 20 şi 22 septembrie pe Strada George Coșbuc (de la Paul Chinezu la Piața Țepeș Vodă).

Să nu mai comentăm orașul! Să-l compunem! Astfel sună invitația organizatorilor, care s-au concentrat în acest an pe inspirația scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare și metaforele orașului. Plus doza firească de distracție.

Îți aduci aminte în liceu când ne-ntreba profa de română: Ce-a vrut să spună poetul? și ne fâstâceam în comentariile criticilor, când noi abia înțelegeam titlul poeziei, apăi să mai pricepem și cotloanele lirice ascunse între rime? Comentezi și comentezi, ca un chibiț, până îți dai seama că niciun critic literar nu e îndeajuns de bun cât să-ți descifreze ție metaforele și enigmele citadelei. Pentru că orașul, ca poezia, se înțelege pe deplin atunci când îi traversezi străzile la pas, cu penița-n mână. Atunci când îl cunoști față-n față, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când stai să-l comentezi străduindu-te să te înghesui în baremul altora, explică reprezentanții Fundației Cărturești, organizatorul festivalului alături de Ordinul Arhitecților din România.

Timișorenii sunt așteptați să „ocupe” strada George Coșbuc (de la Paul Chinezu la Piața Țepeș Vodă) vineri, 20 septembrie, spre seară, programul primei dintre cele trei zile de Street Delivery 2019 urmând a se desfășura între orele 18.00-23.00. În meniu: instalație – Pavilion I3, un proiect realizat de OAR Timiș și Asociația de la 4, după o idee de-a lui Izvorean Florin Iacob; dans – poezie&tango by Malena; performance – impro poetry by Impro Portabil; și două concerte. Cu sunet eclectic și colorat, care îmbină elemente din diverse genuri precum neo-soul, trip-hop și noir jazz, Fragmental vor urca pe scenă de la ora 21.00, fiind urmați, o oră mai târziu, de cei de la Zimbru, care revin la Timișoara după ce au fost pe una din scenele JazzTM.

Sâmbătă și duminică, 21-22 septembrie, începând cu ora 11:30 cu mic cu mare sunt așteptați la atelierele Street Delivery: pictură și scriere creativă, caligrafie, serigrafie, ilustrație, origami etc. Serile vor aparține muzicii: sâmbătă, vor urca pe scenă Vali Umbră (21.00) și Mădălina Pavăl (22.00), iar duminică – trupa Poetrip (22.00)

Programul detaliat pe zile poate fi consultat deschizând imaginea de mai jos.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015