• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă libertatea pentru un scriitor? Mai exact, ce înseamnă libertatea pentru un scriitor care a trăit mare parte din viață după gratiile regimurilor comuniste din URSS, Polonia sau România? Sau cum privesc scriitorii care au ieșit în stradă în 89 la Timișoara cele trei decenii de libertate post-comunistă? Posibile răspunsuri vor fi date la cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, a cărei temă este „Libertatea. Între istorie și literatură”.


Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), plănuită să aibă loc în perioada 23-26 octombrie, le prilejuiește iubitorilor de literatură din orașul de pe Bega întâlnirea cu nume importante ale literaturii universale contemporane, alături de scriitori români de primă mărime. Primele trei seri ale ediției din acest an vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, iar cea de a patra seară, la librăria independentă La Două Bufnițe.

Istoricul, eseistul și jurnalistul politic Adam Michnik, îndrăgitul scriitor rus Evgheni Vodolazkin, scriitorul american de origine română Andrei Codrescu și José Luís Peixoto, cel mai important scriitor portughez din nou generație, considerat „noul Saramago”, se află pe lista scriitorilor pe care fanii Festivalului vor avea ocazia să îi întâlnească în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.

FILTM aduce, în viitoarea Capitală Culturală Europeană, nume de rezonanţă ale literaturii de pe continent şi din lume. Vă aşteptăm alături de scriitori, istorici, universitari şi jurnalişti importanți la lecturi, dialoguri, dezbateri şi polemici. După 30 de ani de la Revoluţie, ne bucurăm de libertate, între literatură şi istorie. Veniţi să scriem împreună patru zile de istorie literară!, a declarat Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Printre invitații ediției din acest an a FILTM se numără și Adrian Cioroianu, Lucian Dan Teodorovici, Nora Iuga, Constantin Abăluță, Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu.

Un moment aparte în cadrul ediției din acest an îl reprezintă seara dedicată scriitorilor timișoreni și dialogului despre libertate, libertate de expresie, despre rolul scriitorului în cetate, în Timișoara, primul oraș românesc liber. Eveniment va avea loc în ultima seară a Festivalului: sâmbătă, 26 octombrie, începând cu ora 19.00, la Librăria „La Două Bufnițe”.

Programul complet al ediției din acest an a Festivalului se găsește pe site-ul oficial al proiectului, www.filtm.ro

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015