• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

AMIFRAN – Festival Internațional de Teatru Tânăr Francofon, la Arad

Publicat de Pagini de Cultura 10 Octombrie 2019

Peste 200 de tineri pasionați în egală măsură de actorie și de limba franceză, își dau întâlnire în perioada 12-18 octombrie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, unde se desfășoara Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN. Cea de-a 27-a ediție reunește trupe de teatru licean francofon din Bulgaria, Cehia (Brno și Olomouc), Franța, Slovenia, Spania, Ungaria și România, în total 22 de spectacole în care vor juca 230 de tineri.

Din țară vor urca pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad francofoni din București (Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și Liceul Francez „Anna de Noailles”), din Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Huedin, Iași, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Jiu (Liceul de Artă și Palatul Copiilor) și, bineînțeles, cele două trupe ale Amifranului arădean.

Și anul acesta, liceenii vor efectua 9 ore de sensibilizare/formare teatrală pe parcursul a trei dimineți în cadrul unor ateliere conduse de actori din Franța, Austria, Romania și care propun teme dintre cele mai variate: clown, improvizație, mișcare scenică, marionete, expresie corporala, teatru de animatie, dicție, cânt, dans etc. Va exista și un moment de restituire concretizat în „Spectacolul atelierelor” în care tinerii vor prezenta un fragment relevant din ceea ce au învățat. Din oferta de ateliere nu lipsește, nici anul acesta, atelierul de dansuri populare românești condus de Denisa Burduja de la Școala Populara de Artă Arad, atelier destinat cu precădere liceenilor din străinătate. Considerăm relevant faptul că, pentru al treilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezintă un teren de practică pentru Centrul de studii artistice „Arts en scène” din Lyon, Franța care trimite trei studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele.

Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două întreceri. Întâi, concursul-spectacol dedicat, în fiecare an, câte unui dramaturg francez și unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem să stimulăm curiozitatea, imaginația și creativitatea liceenilor așezând în centrul atenției lor viața și opera lui Marivaux și piesa sa „Jocul dragostei și al întâmplării”. Al doilea concurs, intitulat „Dincolo de cortină”, este unul de fotografii. Toți participanții vor fi premiați de către Asociația „Sfântul Martin” din Arad, precizează Florin Didilescu, organizator Amifran.

Ediția cu numărul 27 propune o noutate: „Les amifrans reviennent” (amifranii se întorc), proiect prin care li se rezervă foștilor membri ai trupei un interval temporar în care să prezinte evoluția lor profesională, indiferent de domeniu. Deschide acest nou moment al festivalului actrița Roxana Fânață, recentă câștigătoare a Marelui Premiu Ștefan Iordache în cadrul Galei HOP a tânărului actor, Constanța 2019. Va fi prezentă cu spectacolul de teatru-dans „In between” în ziua de luni, 14 octombrie, ora 20.

Reprezentațiile sunt programate de duminică, 13 octombrie, până miercuri, 16 octombrie, între orele 12 – 18 și 20 – 22. Programul complet se găsește pe site-ul asociației Amifran.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015