• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

CÂND RUFEFE ÎȘI DEZLEAGĂ LIMBA: Teatru francofon la BCUT

Publicat de Pagini de Cultura 9 Octombrie 2019

Este vremea pentru teatru francofon! Trupe din cele patru zări își dau întâlnire la Arad, din 12 până în 18 octombrie, la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon Amifran! În preambulul festivalului, Teatrul l’Écarquille va face o oprire la Timișoara și va oferi publicului o reprezentație excepțională.

Vineri, 11 octombrie, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, tinerii actori vor susține spectacolul de teatru Quand le linge cancane/ Când rufele își dezleagă limba, în regia lui Jean Lataillade. Piesa pune în scenă opt personaje feminine în parcursul către emancipare. Creat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marelui Razboi, spectacolul va fi jucat în 12 octombrie și la Arad.

Regizorul Jean Lataillade reunește în jurul lavoarului 8 actrițe, 8 femei drăgăstoase, amuzante, nesupuse, libere, muncitoare, autoritare sau furioase. Suntem în 2 august 1914, când mobilizarea generală tocmai a avut loc, iar aceste 8 spălătorese încep să-și facă mărturisiri. Acestea vorbesc despre război, despre bărbați, despre neîncrederea cu care se confruntă, despre viața lor grea. Spălătoreasă șefă, angajată a casei, mamă singură, femeie ușoară, bonă, sindicalistă, evreică poloneză în exil, conservatoare resemnată, aceste femei din generații diferite nu sunt obișnuite să-și verse năduful. Datorită solidarității lor, limbile se dezleagă. Această perioadă a vieții lor care părea o simplă paranteză, în așteptarea păcii, le deschide, de fapt, drumul către emancipare.

Punerea în scenă realizată de Jean Lataillade. precum și interpretările corespunzătoare, fac din aceste femei figuri pline de tandrețe și ne duc cu gândul la reziliență, la curaj și la fraternitate, prin intermediul unor traiectorii și preocupări foarte contemporane, declară organizatorii evenimentului.

Piesă (75 min.) în limba franceză, fără traducere. Intrarea este liberă!

***

Evenimentul este organizat de Asociația Amifran, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT, Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015