• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Centrul Cultural German Timişoara, lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi Librăria Cărtureşti îi invită pe cinefili la o nouă serie de proiecţii de filme germane. Noul sezon de toamnă ne aduce filme noi și inedite marca FilmparaDE. Seria va debuta în această seară, 10 octombrie, până la sfârşitul anului urmând a fi proiectate cinci filme.

Startul FilmparaDE Toamnă 2019 va fi dat de filmul Die Migrantigen / Migranții (2017), în regia lui Arman T. Riahi. Proiecția va avea loc în ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy, nr. 7), joi, 10 octombrie, de la ora 18:30. Filmul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Benny și Marko sunt doi austrieci imigranți ce au devenit model exemplar pentru integrarea lor in societate. Într-o zi, redactoarea TV Marlene Weizenhuber, în căutare de personaje principale pentru o noua serie documentară, îi vede pe cei doi. Aceștia se prefac ca sunt doi clovni șomeri, ideali pentru TV. Desigur, acest lucru nu durează mult…

Anul acesta vor mai fi proiectate următoarele filme:

Gundermann (2018), Regie: Andreas Dresen

24 octombrie 2019, 18:30, Ceainăria Cărturești

În timpul zilei, Gerhard Gundermann lucrează în minerit, iar seara urcă pe scenă și încântă oamenii cu muzica sa. Cântecele sale personale pe teme cotidiene îi aduseseră în RDG-ul anilor ’80 o bază de fani în creștere, care a continuat să crească după reunificare. Chiar dacă se știe că Gundermann – care a intrat în conflict în repetate rânduri cu puterea de stat în RDG – a lucrat pentru Ministerul Securității Statului, acest lucru nu i-a schimbat succesul. Iar succesul nu a schimbat faptul că Gundermann a continuat să lucreze în minerit. În 1998 moare la vârsta de numai 43 de ani.

Reise nach Jerusalim / Călătorie spre Ierusalim (2018), Regie: Lucia Chiarla

7 noiembrie 2019, 18:30, Ceainăria Cărturești

Alice este redactor independent, are 39 de ani și temporar, după cum subliniază, șomeră. După demiterea ei dintr-o agenție, ea ajută agenții de vânzări să discute cu clienții, dar „câștigă” doar cupoane de benzină. Următorul interviu de muncă promițător eșuează datorita unor probleme tehnice. Întrucât pur și simplu nu găsește niciun loc de muncă pentru pregătirea ei actuală, ajunge să-și cheltuie toți banii. Pentru a păstra aparențele, ea este din ce în ce mai încurcată într-o rețea de minciuni. Curând viața ei se va simți ca o luptă nesfârșită împotriva morilor de vânt pentru un pic de noroc și succes.

Der Junge muss an die frische Luft / Băiatul trebuie să iasă la aer curat (2018), Regie: Caroline Link

21 noiembrie 2019, 18:30, Ceainăria Cărturești

Hans-Peter are nouă ani și este un pic dolofan. Totuși, acest lucru nu îi poate zdruncina încrederea în sine pentru că îi poate face pe alți oameni să râdă prin glumele și parodiile sale. În ciuda tuturor scenelor de comedie, filmul oferă și studiul exact al unei societăți de represiune, a oamenilor care sunt încă traumatizați de al doilea război mondial și pentru care râsul este ca aerul pe care îl respiră. Hans-Peter a înțeles asta devreme, dar el nu reușește să facă nimic pentru persoana cea mai importantă din viața lui: mama sa depresivă ajunge să își ia propria viață. Biopicul oferă un mediu călduros și portretul unei epoci din istoria Republicii Federale.

Königin von Niendorf / Regina din Niendorf (2016), Regie: Joya Thome

5 decembrie 2019, 18:30, Ceainăria Cărturești

Lea nu are niciun chef de o vacanță de vară împreună cu celelalte fete mai mari și preferă să petreacă vara în satul ei. Ei îi place să observe alți copii care se bucură împreună de vacanță. Singurul ei prieten este Mark, un muzician în vârstă, nebun, din Berlin, un străin care a cumpărat o fermă în sat. În căutarea aventurii, Lea observă un grup de băieți care au construit o plută și o casă într-un copac și se numesc cu mândrie o gașcă. Când gașca află că primarul pune presiune asupra lui Mark pentru a-și vinde ferma, Lea își mobilizează prietenii pentruu a-l salva pe Mark. De aici se naște o întreagă aventură.

„Copilul-problemă”, copilul-minune al cinematografiei europene, la Timișoara

“Systemsprenger / Copilul-problemă”, cel mai de succes film german al anului, va ajunge și în cinematografele din România.

30 de ani de la Revoluție și de la căderea Cortinei de Fier: perspective franco-române

Pentru a trata aceste subiecte, sunteți invitați la o prezentare de carte și la o dezbatere cu participanți români și francezi.

EXPOZIȚIE: Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig, la Timișoara

Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig, expoziție itinerantă a Muzeului Memorial “Runde Ecke” Leipzig, ajunge și la Timișoara

Peste 100 de lucrări semnate de Corneliu Baba, la Muzeul Național al Banatului

Expoziția prezintă „fața din umbră” a pictorului, înfățișând un Baba retras în liniștea atelierului său, în intimitatea creației.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015