• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Peștera Românești, gazda unui nou concert simfonic

Publicat de Pagini de Cultura 23 Octombrie 2019

Muzica lui Mozart va răsuna şi în această toamnă în “inima munților”. Iubitorii de muzică și speologie deopotrivă sunt așteptați duminică, 27 octombrie, de la ora 13, la o nouă ediție a ineditului concert simfonic din Peștera Românești.

Anul acesta, în 2019, se împlinesc 35 de ani de la primul concert din Peștera Românești, eveniment cultural și turistic, unic în lume ca și concepție. Datorită inițiativei Dr. Constantin Lupu și perseverenței an de an a clubului SPEOTIMIȘ, evenimentul este deja cunoscut în toată lumea! Din anul 1999, Fundația Academică Culturală Timișoara (FACT) a preluat organizarea, concepția și finanțarea acestui eveniment emblematic pentru județul Timiș dar și pentru România, declară organizatorii concertului.

Cea de-a XXXV-a ediție a speo-concertul rămas unic în România va fi susţinut de Orchestra Operei Naționale Timişoara, condusă de begheta dorijorală a maestrului Peter Oschanitzky. Programul cuprinde lucrări ale compozitorilor J. Strauss, E. Kalman, J. Massenet, R. Stolz şi W. A. Mozart, a cărui muzică nu a lipsit la nici unul dintre concertele din Peștera Românești din ultimele trei decenii. Soliştii concertului vor fi mezzosoprana Gabriela Varvari, baritonul Dan Pataca și concert maestrul Ovidiu Rusu.

Beneficiind de la natură de o acustică deosebită, Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984, an în care Cercul Speotimiș organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Succesul de care s-a bucurat acest prim concert a făcut ca evenimentul să se repete an de an, pe scena improvizată din peșteră concertând nume sonore din arealul muzicii clasice, jazz, blues, rock sau electronice.

Concertul din Peştera Româneşti este organizat de Fundaţia Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Primăriei Tomeşti, Centrului Județean de Cultură și Artă Timiș, Asociaţiei Speotimiş, Casei Studenților Timișoara şi al Operei Naționale Române Timișoara.

***

Pentru a ajunge la peşteră se urmează drumul dintre Deva şi Lugoj până în localitatea Coşava. De aici mergeţi pe drumul spre Valea lui Liman până în satul Româneşti. Accesul se face din staţia de autobuze din Româneşti, pe poteca marcată – drum de circa o oră de mers pe jos. Accesul auto este prioritar pentru autoturismele ce transportă artiști și instrumente. Publicul are acces din poeniță spre peșteră doar după ora 12.30, iar artiștii de la ora 12. Intrarea la eveniment este liberă, respectând indicațiile speologilor de la intrare.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015