• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Un spațiu dinamic și animat, foarte bine cunoscut de către copiii din Timișoara, Mediateca Institutului Francez din Timișoara a primit în 2 octombrie, la Paris, Premiul Livres Hebdo pentru Biblioteca francofonă din afara Franței pentru festivalul Căsuța Piticilor 2019! Celebra publicație literară franceză recompensează în fiecare an inițiativele inovatoare și remarcabile ale bibliotecilor franceze. Un premiu special este acordat unei biblioteci francofone din străinătate.

Pentru Institutul Francez din Timișoara acest premiu este o recompensă a politicii consecvente în favoarea publicului tânăr, având ca element-cheie festivalul Căsuța Piticilor, care adună anual în luna mai aproape 2000 de copii. Cea de-a opta ediție a festivalului, care a avut loc în 25-26 mai 2019, a propus peste o sută de spectacole și ateliere (teatru, dans, muzică, demonstrații sportive, circ, gastronomie, bricolaj etc.), fiecare zi încheindu-se cu un concert de rock pentru copii în compania trupei franceze Ricardo, foarte apreciată atât de către copii, cât și de către părinți!

Numărul mare de parteneri asociați, prin intermediul Cardului CulturaPlus (actori culturali, educativi, asociații, cluburi sportive, cafenele…), este unul dintre secretele succesului acestui eveniment! Diversitatea activităților propuse, precum și prezența invitaților francezi originali fac din Căsuța Piticilor unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru copii la Timișoara!

Mediateca din Timișoara este una dintre cele patru biblioteci multimedia ale Institutului Francez din România, o rețea dinamică în care bunele practici sunt împărtășite! Astfel, Institutul Francez din Cluj-Napoca organizează în această toamnă cea de-a doua ediție a Căsuței Piticilor, într-un format mai restrâns, dar la fel de plin de veselie. Coordonate de către Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara, cele patru mediateci ale Institutului Francez din România, la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, sunt vectori de inovație, propunând o ofertă variată de documente fizice și digitale, punând în practică în mod regulat planuri de ameliorare a spațiilor sale (cu tablete, jocuri video sau expoziții de realitate augmentată) și organizând zilnic diverse acțiuni de mediere culturală (ateliere, vizite școlare, spectacole, ore de lectură…). Acestea sunt locuri în care deschiderea și spiritul convivial îi fac pe tot cei care le trec pragul să se simtă bineveniți!

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015