• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Timișoara devine, timp de două zile, capitala folclorului românesc

Publicat de Pagini de Cultura 15 Octombrie 2019

Timișoara devine, timp de două zile, capitala folclorului românesc în care sute de artiști vor arăta frumusețea tradițiilor. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada 16 – 17 octombrie ediția a VI-a a Festivalului Național de Folclor “Tradiții la români”. Evenimentul va avea loc la sala Capitol a Filarmonicii din Timișoara, începând cu ora 18:30.

Doine, jocuri și cântece în interpretarea unor voci deosebite vor aduce mai aproape de noi spiritul străbunilor. Totodată, în preambului festivalului, în foaierul Sălii Capitol de la etajul I, în 16 octombrie, ora 17:30 va avea loc vernisajul expoziției “Satul bănățean, vatră de credință românească”, organizată în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei. Tema expoziției este satul bănățean exprimat artistic prin intermediul costumelor populare și al imaginilor.

Prima zi a festivalului, miercuri, 16 octombrie, va fi deschisă de Ansamblul Profesionist Banatul, alături de care vor urca pe scenă Dinu Iancu Sălăjanu, Carmen Popovici Dumbravă, Tinu Vereșezan, Dumitru Teleagă, Stana Stepanescu și Liliana Laichici.

Liliana Laichici, Vest Music și Ansamblul Profesionist Banatul vor realiza în premieră un dialog muzical care prezintă tradiția într-un context internațional. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul coordonată de dirijorul Sebastian Roșca a pregătit o suită de orchestră care pune în valoare tehnica și pasiunea interpreților, iar corpul de balet, coordonat de maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu, aduce pe scena sălii Capitol din Timișoara dansuri din zona Banatului. Jocuri vechi precum “Carabele” celebrează bucuria în figuri coregrafice care însoțesc marile evenimente din viața comunității.

Joi, 17 octombrie, Ansamblul “Junii Sibiului”, Ansamblul “Timișul” și Orchestra Fraților Advahov din Republica Moldova încheie ultima zi a Festivalului Național de Folclor “Tradiții la români”, ediția a VI-a.

Orchestra Fraților Advahov din Chișinău reprezintă un nume consacrat în domeniul folclorului. Cei doi frați, Vasile și Vitalie Advahov, provin dintr-o familie de lăutari. “Noi de mici copii am crescut cu muzica și vorba românească” declară Vitalie, iar Vasile mărturisește: “ne-am trezit cu vioara și acordeonul în mâini”. Melodii cunoscute cum ar fi: “Hangul”, “Hora mare” sau “Jocul moldovenilor” vor aduce în sala Capitol din Timișoara tradițiile Moldovei în interpretarea plină de talent a fraților Advahov.

Ne-am dorit ca această ediție a Festivalului Național de Folclor “Tradiții la români” să aducă ceva nou publicului timișorean, iar programul a fost conceput în așa fel încât să îmbine tradițiile cu interpretări inovatoare care să fie pe măsura dorințelor unui public cât mai numeros, declară Liliana Laichici, manager CCAJT.

Invitațiile se găsesc la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015