• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Profesorul universitar Vasile Popovici, de la Universitatea de Vest din Timișoara, este principalul protagonist al unui eveniment cultural parizian. În această perioadă (octombrie și noiembrie 2019), filologul timișorean este invitat al Centrului de Cercetare în Artă și Lingvistică din cadrul Școlii de Studii avansate în Științe sociale din Paris, unde urmează să susțină prelegeri publice și se va implica în dezvoltarea de cercetări de specialitate.

Invitarea prestigiosului profesor timișorean a fost adresată din partea Centrului de cercetări pariziene de către profesorul Jean-Marie Schaeffer, reputat cercetător în estetica filozofică și teoria artei, a cărui lucrări abordează atât analiza filozofică din domeniul esteticii și artelor, cât și studiul unor tematici specifice legate de domeniul artelor: imagine fotografică, ficțiune, narațiune, genuri literare. Cercetările profesorului Schaeffer sunt inspirate de instrumentele metodologice de analiză structurală și filosofie analitică și se bazează pe realizările filosofiei „naturaliste” ale minții, științelor cognitive și lucrărilor antropologice, declară reprezentanții Universității de Vest din Timișoara.

Profesorul universitar Vasile Popovici este doctor în litere la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara din România, unde a predat din 1992. Din 1998 până în 2016 a fost consul general al României la Marsilia, consilier la Ambasada României la Paris, după care a preluat rolul diplomatic de ambasador al României la Rabat, iar mai apoi pe cel de ambasador al României la Lisabona. Din 1989 până în 1992 a fost cercetător la Academia Română. Este autor al mai multor cărți și articole despre literatura franceză și română.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015