• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

FESTIVALUL SIMULTAN 2019: „Va veni o vreme când nu va mai fi”

Publicat de Pagini de Cultura 7 Noiembrie 2019

Va veni o vreme când nu va mai fi. Acesta este motto-ul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de arte electronice Simultan, care se va desfășura în perioada 8-10 noiembrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara (Bd-ul Take Ionescu nr. 56). Programul evenimentului cuprinde proiecții de artă video, live performance-uri audiovizuale, concerte de muzică experimentală, instalații și conferințe despre artă, tehnologie și știință.


Festivalul SIMULTAN 2019, prin motto-ul There will be a time when it will not be își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite. De la personal la politic și social, filosofic și existențial, festivalul urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund la provocările majore ale zilelor noastre, cum înregistrează schimbarea și cum își imaginează viitorul.

De-a lungul anilor, perspectivele festivalului s-au schimbat, din provocarea înțelegerii experiențelor audiovizuale, explorarea interacțiunii dintre oameni și mașini și experimentarea instrumentelor și tehnologiilor pentru a pune la îndoială implicațiile sociale și impactul lor asupra vieții noastre de zi cu zi. Festivalul SIMULTAN abordează noi estetici și prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului, transmit organizatorii evenimentului.

Printre invitații ediției din acest an se numără Cedrik Fermont, Micleușanu Mitoș, Beam Splitter, Shintaro Miyazaki, Alain Wergifosse, Jessica Ekomane, Balázs Kovács, Alessandro Massobrio și Jacob Kirkegaard.

Mai multe detalii despre programul festivalului și artiștii invitați găsiți pe site-ul evenimentului: www.simultan.org

***

În zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, accesul la festival se face fie în baza unui abonament valabil pentru toate evenimentele programate (50 lei), fie cu bilete în valoare de 20 lei (acces/zi) ce pot fi achiziționate pe toată perioada evenimentului de la intrarea Muzeului „Corneliu Mikloși”.

***

Cea de-a XIV-a ediție a SIMULTAN Festival este co-finanțată de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, a Consiliului Județean Timiș, având ca parteneri pe Timișoara 2021, Direcția Județeană pentru Cultură din Timișoara, Transcultres, Institutul Cultural Francez, Lapsus, Asociația Culturală Contrasens.

„Copilul-problemă”, copilul-minune al cinematografiei europene, la Timișoara

“Systemsprenger / Copilul-problemă”, cel mai de succes film german al anului, va ajunge și în cinematografele din România.

30 de ani de la Revoluție și de la căderea Cortinei de Fier: perspective franco-române

Pentru a trata aceste subiecte, sunteți invitați la o prezentare de carte și la o dezbatere cu participanți români și francezi.

EXPOZIȚIE: Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig, la Timișoara

Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig, expoziție itinerantă a Muzeului Memorial “Runde Ecke” Leipzig, ajunge și la Timișoara

Peste 100 de lucrări semnate de Corneliu Baba, la Muzeul Național al Banatului

Expoziția prezintă „fața din umbră” a pictorului, înfățișând un Baba retras în liniștea atelierului său, în intimitatea creației.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015