• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

FESTIVALUL SIMULTAN 2019: „Va veni o vreme când nu va mai fi”

Publicat de Pagini de Cultura 7 Noiembrie 2019

Va veni o vreme când nu va mai fi. Acesta este motto-ul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de arte electronice Simultan, care se va desfășura în perioada 8-10 noiembrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara (Bd-ul Take Ionescu nr. 56). Programul evenimentului cuprinde proiecții de artă video, live performance-uri audiovizuale, concerte de muzică experimentală, instalații și conferințe despre artă, tehnologie și știință.


Festivalul SIMULTAN 2019, prin motto-ul There will be a time when it will not be își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite. De la personal la politic și social, filosofic și existențial, festivalul urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund la provocările majore ale zilelor noastre, cum înregistrează schimbarea și cum își imaginează viitorul.

De-a lungul anilor, perspectivele festivalului s-au schimbat, din provocarea înțelegerii experiențelor audiovizuale, explorarea interacțiunii dintre oameni și mașini și experimentarea instrumentelor și tehnologiilor pentru a pune la îndoială implicațiile sociale și impactul lor asupra vieții noastre de zi cu zi. Festivalul SIMULTAN abordează noi estetici și prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului, transmit organizatorii evenimentului.

Printre invitații ediției din acest an se numără Cedrik Fermont, Micleușanu Mitoș, Beam Splitter, Shintaro Miyazaki, Alain Wergifosse, Jessica Ekomane, Balázs Kovács, Alessandro Massobrio și Jacob Kirkegaard.

Mai multe detalii despre programul festivalului și artiștii invitați găsiți pe site-ul evenimentului: www.simultan.org

***

În zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, accesul la festival se face fie în baza unui abonament valabil pentru toate evenimentele programate (50 lei), fie cu bilete în valoare de 20 lei (acces/zi) ce pot fi achiziționate pe toată perioada evenimentului de la intrarea Muzeului „Corneliu Mikloși”.

***

Cea de-a XIV-a ediție a SIMULTAN Festival este co-finanțată de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, a Consiliului Județean Timiș, având ca parteneri pe Timișoara 2021, Direcția Județeană pentru Cultură din Timișoara, Transcultres, Institutul Cultural Francez, Lapsus, Asociația Culturală Contrasens.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015