• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Artistă în rezidență de creație la Institutul Francez din Timișoara

Publicat de Pagini de Cultura 14 Februarie 2020

Tânăra artistă franceză Delphine Bertrand, laureata Premiului Institutului Francez din Timișoara la Bienala de Artă Contemporană „Mulhouse 2019”, se va afla în rezidență artistică în orașul de pe Bega, din 13 până în 19 februarie.

Partener al Bienalei începând din 2010, Institutul Francez din Timișoara acordă la fiecare ediție un premiu constând într-o rezidență de creație. Artistul laureat, desemnat de juriul Bienalei, trebuie să răspundă provocării de a crea și prezenta un proiect original în doar o săptămână! Delphine Bertrand a obținut în 2018 Diploma Națională Superioară de Expresie Plastică, cu felicitările juriului, la „École Supérieure d’Art de Bretagne”. Aceasta a participat cu lucrări la mai multe expoziții colective înainte de a avea prima sa expoziție personală, în 2019, la Bienala de artă contemporană de la Mulhouse, unde s-a și făcut remarcată de juriu.

Asemenea unei căutătoare de aur, Delphine Betrand caută și descoperă, în călătoriile sale, materii și materiale diverse pe care le colectează. Crengi, cochilii, nisip, pământ,  flori, confetti, spumă poliuretanică, licheni sălbatici, porumbei… Aceste materii prime sunt alese pe criterii estetice, dar și pentru poveștile lor. Lichenii, de exemplu, sunt singurele elemente din natură în simbioză, o asociere între alge și ciuperci. În instalațiile sale, încearcă să arate elementele în afara contextului lor, în medii imersive, alcătuite din mulaje din gips, din țesături pliate, din pământ și din săruri colorate. Spectatorul se plimbă prin aceste compoziții care sunt asemenea unor picturi desfășurate în spațiu.

PROGRAM

Artist talk, marți, 18 februarie, ora 18:00, la Biblioteca Pavilion a Facultății de Arte (str. Oituz, nr. 4, sala 031). Discuția se va desfășura în limba engleză. Intrarea este liberă.

Vernisaj, miercuri, 19 februarie, ora 18:30, la Institutul Francez (Bd. C.D. Loga, nr. 46). Intrarea este liberă.

Instalația poate fi vizitată din 20 februarie până în 6 martie, după următorul program : de luni până vineri între orele 12:00-20:00, iar sâmbăta între orele 10:00-14:00.

Mai multe informații, pe pagina de Facebook și pe site-ul Institutului Francez din Timișoara.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015