• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

De neratat la Muzeul de Artă: Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie

Publicat de Pagini de Cultura 16 Februarie 2016

Muzeul de Artă Timişoara îşi invită publicul la o nouă expoziţie-eveniment. Până în data de 20 septembrie 2016, Palatul Baroc este gazda expoziţiei internaţionale de litografii Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie, eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. Expoziţia include un fragment relevant din opera extraordinară a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Euro Art Luxemburg oferă publicului lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.

Marc Chagall este unul dintre marii artişti ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii modernişti europeni. După cum spunea prietenul său, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrările sale ne conduc într-o lume “supra-realistică” (de aici, noţiunea de suprarealism, descriind un întreg curent artistic şi literar).

Expoziţia  Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie de la Muzeul de Artă Timişoara prezintă o temă de referinţă din creaţia marelui artist, ilustrarea Bibliei. Marc Chagall a creat litografiile din seria biblică în urma unei călătorii în Ţara Sfântă. Începând cu deceniul al treilea al secolului trecut reflectase asupra acestei teme. A fost ajutat la punerea în viaţă a proiectului de către cunoscutul editor parizian Ambroise Vollard, cel ce în anul 1930 i-a comandat ilustraţiile pe tema textelor sacre fundamentale. Acelaşi editor îi oferise şi asistenţa financiară pentru călătoria în Ţara Sfântă. A lucrat la ilustrarea Bibliei timp de mai bine de două decenii (1931-1956), studiind mai ales transpunerile biblice ale lui Rembrandt şi El Greco.

Potrivit lui Marc Chagall, impresiile de călătorie au fost „cele mai puternice din viaţa lui” şi au devenit o sursă de inspiraţie pentru litografiile pe care Muzeul de Artă Timişoara vă invită să le admiraţi începând de joi, 18 februarie 2016.

Expoziţia Marc Chagall – Ilustraţii pentru Biblie va fi vernisată joi, 18 februarie 2016, ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii nr.1, sălile Mercy, ocazie cu care vor lua cuvântul prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara, şi Thomas Emmerling, curatorul expoziţiei.

Expoziţia de litografii va rămâne deschisă publicului până pe 20 septembrie 2016, putând fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00 – 17.30.

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015