• Cultura nu înseamna sa citesti mult,
  • nici sa stii multe; înseamna sa cunosti mult.
  • Fernando Pessoa

Oslo. Punct final al proiectului SAY IT NOW!

Publicat de Pagini de Cultura 19 Septembrie 2016

Oslo este următoarea destinaţie pentru echipa spectacolului Say It Now!. Artiştii Naţionalului timişorean vor susţine două reprezentaţii cu spectacolul purtând semnătura regizorală a lui Marcelino Martin Valiente, pe scena Riksscenen, în 19 şi 20 septembrie. Cu această ocazie, pe aceeaşi scenă, echipa timişoreană va lansa volumul trilingv dedicat proiectului Say it Now!, conţinând textul de spectacol în limbile română, engleză şi norvegiană.

Lansarea volumului, realizată cu sprijinul Ambasadei României la Oslo, reprezintă un eveniment de primă importanţă pentru teatrul românesc şi european: doi dramaturgi contemporani, Mihaela Michailov şi Marcelino Martin Valiente, martori ai unor realităţi sociale diferite, semnează împreună un text de teatru inspirat din poveştile a treizeci de adolescenţi timişoreni. Piesa, ca şi spectacolul la baza căruia se află aceasta, îşi propune să exploreze problemele tinerei generaţii într-o manieră care îi reprezintă cu adevărat pe protagonişti, fără însă a arăta cu degetul posibili ţapi ispăşitori, ci mai degrabă căutând să acopere faliile de comunicare atât de adâncite de noile realităţi.

Distribuţia spectacolului Say it now! îi reuneşte pe actorii Flavius Retea, Ana Munteanu şi Bogdan Spiridon, cărora li se alătură Colin Buzoianu. Coregrafia este semnată de Gunhild Bjørnsgaard, decorurile şi costumele aparţin scenografului Brage Jonassen, iar muzica este creaţia lui Sebastian Hamburger; Lucian Matei semnează conceptul video al producţiei, iar Ovidiu Zimcea realizează light-design-ul.

Dublul eveniment din capitala norvegiană pune punct unui proiect de anvergură al Naţionalului timişorean care, având ca partener Compania norvegiană  B.VALIENTE, şi-a propus să cerceteze mijloacele de expresie teatrală ca punte de comunicare cu generaţia neglijată a adolescenţilor. Finanţat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, Say it Now! a demarat în aprilie 2015 printr-o serie de workshop-uri de artă teatrală conduse de regizorul Marcelino Martin Valiente, ce a implicat treizeci de tineri din patru licee timişorene diferite. Poveştile explorate de aceştia în cadrul atelierelor s-au aflat la baza unui text de teatru realizat prin scriere participativă şi a spectacolului Say it Now!, care a avut premiera timişoreană în 23 octombrie 2015. Impactul proiectului nu se opreşte însă aici: printre rezultate se numără şi volumul trilingv cu textul spectacolului, un film documentar, precum şi un atelier teatral reunind tineri profesionişti de la Academia Naţională de Artă din Oslo şi Secţia de Artă Dramatică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Spectacolul Say it Now! se va juca pe scena Sălii 2 a Teatrului Naţional Timişoara în cadrul FEST – FDR2016, luni, 26 septembrie, de la ora 21.00.

Fotografii: Adrian Pîclişan / TNTm

Înscrie-ţi filmul la Tres Courts – Festivalul filmelor de foarte scurt metraj

A spune o poveste în maxim 4 minute este provocarea lansată în fiecare an de Institutul Francez, în cadrul Festivalului Très Court.

De la Mefisto la Lucifer – Silviu Purcărete pregătește “Tragedia omului” la Timișoara

Primăvara începe cu o premieră la TMST. Ilustrul regizor Silviu Purcărete montează spectacolul „Tragedia omului” de M. Imre.

Din martie începe Festivalul – concurs „Lada cu zestre”

Festivalul-concurs „Lada cu zestre” va fi reprogramat după ce perioada de risc a propagării COVID-19 va fi depășită.

Rinocerii de Ionesco, un spectacol de excepție pregătit de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu spectacolul “Rinocerii” de Eugène Ionesco.

#plaiX

11-13 septembrie #TimisoaratraiestePLAI

Posted by PLAI Festival on 8 Septembrie 2015